1- El nen ha caigut i s’ha fet una ferida…
2- Què em puc prendre per al dolor de la regla?
3- Què em puc posar per a les cremades?
4- El nen té el culet irritat…
5- Em cau molt el cabell, què puc fer?
6- Em vull aprimar, què em recomana?
7- Tinc uns medicaments caducats, què en faig?
8- Tinc mal d’orella…
9- Estic en tractament per la pressió arterial, puc prendre infusions de plantes?
10- Com m’he de prendre aquest medicament?
Consultes de la
1 a la 10Consultes de la
11 a la 20Consultes de la
21 a la 30Consultes de la
31 a la 40
EL NEN HA CAIGUT I S’HA FET UNA FERIDA…
En el cas de ferides, talls, etc., el primer que s’ha de fer és rentar la zona afectada amb aigua i sabó. Després, si la lesió no és profunda, cal posar-hi un desinfectant.
Si la lesió és important cal adreçar-se a un centre mèdic per si és necessari posar punts de sutura. També és important saber si el nen o la persona ferida està protegida contra el tètanus: vacunació antitetànica.
+ informació menú
QUÈ EM PUC PRENDRE PER AL DOLOR DE LA REGLA?
El dolor de regla o dismenorrea és un dolor que pateixen algunes dones just abans o durant la menstruació. Aquest dolor es localitza a la part abdominal o de la pelvis, la intensitat pot ser variable i sol durar, en la majoria dels casos, un parell de dies. De vegades pot irradiar cap a la part baixa de l’esquena o cap a les cames. Per calmar el dolor, una opció és aplicar escalfor o bé prendre algun analgèsic tipus ibuprofè o paracetamol.
+ informació menú
QUÈ EM PUC POSAR PER A LES CREMADES?
És molt important saber amb què ens hem cremat, quina és la part del cos afectada i quin és el grau de les cremades sofertes. Si la zona cremada és molt gran o és una zona delicada com ara la cara, cal adreçar-se a un centre mèdic. Si es tracta d’una cremada de les que podem anomenar “casolanes”, el primer que s’ha de fer és refredar la pell afectada mitjançant aigua freda, bé directament de l’aixeta o bé amb compreses mullades. Després hi aplicarem una pomada amb desinfectant. Si apareix una butllofa, aquesta no s’ha de rebentar, ja que la pell mateixa fa de barrera protectora per a les infeccions. També haurem de recordar si estem ben vacunats contra el tètanus.
menú
EL NEN TÉ EL CULET IRRITAT…
Si el nen porta bolquers es pot tractar d’una dermatitis del bolquer, que és una inflamació i un envermelliment de la pell a la zona coberta. Aquest trastorn va des d’una petita irritació fins a l’aparició de butllofes i pústules.
Les causes poden ser la presència d’amoníac, que prové de la descomposició de l’orina, substàncies irritants d’aquesta i excrements. Així mateix, la manca d’aireig de la zona, en definitiva la calor, la humitat i l’entorn alcalí produïts per la poca freqüència en el canvi dels bolquers, també indueixen a la irritació de la pell del nen.
El remei és posar-hi cremes o pomades protectores o emol·lients, i sobretot augmentar la freqüència del canvi de bolquers.
+ informació menú
EM CAU MOLT EL CABELL, QUÈ PUC FER?
La caiguda del cabell es deu a diverses causes, entre elles una predisposició genètica, encara que, a la tardor, hi ha sempre una caiguda normal del cabell. Així mateix, la feina, l’estrès, situacions de fort impacte emocional poden fer caure el cabell. Tanmateix, en alguns casos, es deu a un dèficit d’alguns minerals com ara el ferro (menstruació, postpart, dietes d’aprimament, etcètera), i cal fer una analítica per comprovar-ho.
El cicle natural del cabell suposa que cada 4-5 anys es produeix una renovació. Els productes que podem aplicar al cabell són xampús i locions. El farmacèutic li recomanarà el xampú i loció més adient per a cada tipus de cabell o tractament; a més, pot recomanar-li un suplement dietètic, depenent de cada cas.
+ informació menú
EM VULL APRIMAR, QUÈ EM RECOMANA?
En primer lloc, cal comprovar si necessita aprimar-se. Cal conèixer si l’augment de pes ha estat sobtat. En cas que aquest hagi estat progressiu, cal revisar els hàbits alimentaris i d’estil de vida. Si no són els adequats, cal seguir una dieta saludable, augmentant la ingesta de verdures, fruites, peix, etcètera, reduint la ingesta de greixos, pastes, embotits, aperitius i begudes refrescants, així com el consum d’alcohol. Així mateix, augmentant l’activitat física, sempre en funció de les seves possibilitats físiques.
La restricció calòrica en els nens cal fer-la amb molta precaució, ja que estan en un període de creixement. Consulti sempre amb el pediatre.
+ informació menú
TINC UNS MEDICAMENTS CADUCATS, QUÈ EN FAIG?
Els medicaments, un cop han caducat, els hem de retirar de la farmaciola, per evitar prendre’ls i patir un efecte no desitjat.
Un cop revisada la farmaciola, com a mínim un cop l’any, portarem els medicaments caducats i els que ja no haguem de prendre a la farmàcia, on els recolliran per a la destrucció controlada i per preservar el medi ambient.
+ informació menú
TINC MAL D’ORELLA…
El dolor a l’oïda pot ser degut a diverses causes: inflamació per un cop d’aire, pel fred, per la mucositat acumulada, etcètera, o bé a causa d’una infecció.
El remei que podem prendre en primer lloc és un analgèsic, tipus paracetamol, àcid acetilsalicílic o ibuprofè.
menú
ESTIC EN TRACTAMENT PER LA PRESSIÓ ARTERIAL, PUC PRENDRE INFUSIONS DE PLANTES?
Les plantes medicinals, tot i ser preparats naturals, poden tenir també interaccions amb la medicació prescrita. El farmacèutic és la persona adient per aconsellar sobre quines plantes medicinals pot prendre i li recomanarà, si cal, aquella o aquelles més adequades per al seu trastorn de salut, tenint en compte la seva medicació habitual.
menú
COM M’HE DE PRENDRE AQUEST MEDICAMENT?
L’activitat d’un medicament depèn de molts factors, però sobretot de la manera de prendre’ls. És molt important seguir les instruccions del metge o farmacèutic quant a respectar l’horari de les preses (1 comprimit cada 12 hores), la dosificació (1 cullerada de 5 ml), la durada del tractament (6 dies) i sobretot si s’ha de prendre en dejú o amb els àpats, dissolt amb aigua o suc de fruita, dissoldre’l a la boca o empassar-se’l sencer, sense trossejar-lo, etc.
El farmacèutic li indicarà i, si cal o vostè ho demana, li anotarà la manera de prendre la medicació per obtenir l’efecte esperat.