Per tant, hem de prendre els medicaments tal com ens indica el metge. Sense saltar-se cap presa, i exactament durant els dies que diu el metge, ni un dia més ni un dia menys.
- Medicaments que només es prenen un cop al dia
Serà important que es prenguin cada dia a la mateixa hora, així no serà tan fàcil oblidar-se de prendre’ls. - Antibiòtics
Cal respectar les hores que indica el metge (cada 8 h. o bé cada 12 h.). I respectar la durada del tractament, no deixar de prendre els medicaments abans d’hora; encara que alguns símptomes hagin desaparegut i us trobeu millor, continueu les preses segons les instruccions. Si s’escurcen els dies de tractament, alguns microbis poden sobreviure i fer-vos recaure en la malaltia. - Medicaments per al dolor o analgèsics
En aquest cas, el metge ens diu que en prenguem només en cas de dolor (mal de cap, mal de queixal, etc.).
No en farem un abús i, si hem de repetir (perquè torna el dolor), tindrem en compte un mínim d’hores entre presa i presa, que ens aconsellarà el metge o el farmacèutic
L’HORARI del medicaments i dels menjars
Per a un bon compliment del tractament tindrem en compte l’horari del medicament i l’horari del menjar.
- A. A vegades el metge ens diu:
“Això ho prendrà durant el menjar”.
Vol dir que s’ha de menjar alguna cosa. Durant el menjar o immediatament després de menjar, és igual. Això es fa per evitar molèsties d’estómac.
- B. Altres vegades el metge ens diu:
“Prengui-ho fora dels menjars”.
Vol dir que ha d’estar l’estómac buit. Prendrem els medicaments una hora abans de menjar o dues hores després. Això es fa perquè els aliments no impedeixin el pas dels medicaments a la sang, ja que aleshores no farien tant efecte.
- Si s’ha de prendre el medicament fora del menjar sempre ho farem només amb aigua (comprimits, càpsules, gotes, sobres, etc.), mai amb llet o sucs.
- Hi ha medicaments que tenen interaccions amb alguns aliments i begudes: l’alcohol pot fer augmentar o disminuir l’acció d’alguns medicaments.
És especialment recomanable no prendre begudes alcohòliques ni tan sols en quantitats petites, juntament amb medicaments que puguin reduir l’atenció i els reflexos (com tranquil·litzants, medicaments contra el mareig, l’al·lèrgia, alguns del refredat, etc.) perquè es potencien els efectes d’ambdues substàncies. Cal tenir això molt present, sobretot en persones que facin servir màquines o que hagin de conduir.
- Llet i formatges poden fer que alguns antibiòtics perdin el seu efecte, per exemple, les tetraciclines.
Què faig si oblido una presa del medicament?
- Si ha passat poca estona, es pot prendre. Però si falta ja poc per a la presa següent, esperarem l’hora de la propera presa, pero no doblarem la dosi per compensar l’oblit.
- En cas de dubte, val més consultar amb el metge o farmacèutic ja que la solució és diferent segons el medicament i la malaltia de què es tracti.
- I en cas de no poder consultar, és millor no prendre-la.
EFECTES SECUNDARIS i/o INTOXICACIONS
- Pot donar-se el cas que algun medicament ens produeixi algun tipus de molèstia, fins i tot al·lèrgia.
- La majoria dels efectes secundaris es presenten durant els primers dies de tractament i després desapareixen.
- En tot moment, informarem el metge o el farmacèutic, els quals valoraran la importància del cas i ens aconsellaran sobre què fer en aquestes circumstàncies.
CONSULTEU al METGE o FARMACÈUTIC
El diàleg pacient-farmacèutic pot ser de gran utilitat, en primer lloc per conèixer millor el problema i descartar-ne la possible gravetat (que el pacient pot ignorar); també és útil per aprofundir en la resta de medicació que aquella persona està prenent.
Una consulta a temps, i més en temes de salut, ens pot evitar algun risc innecessari.
DESPRÉS de prendre un medicament
- Tanqueu correctament el flascó. Per evitar possible contaminació.
- Conserveu el medicament en l’envàs original. Amb la finalitat de poder-lo identificar en tot moment.
- Protegiu-lo de la calor, la humitat i la llum directa. Un lloc fresc i sec per guardar-lo.
- Mai heu de guardar la resta de medicaments després d’un tractament. A part que queden excessivament plenes les farmacioles de casa nostra, hi ha el perill que, passat un temps, oblidem fins i tot per a què feiem servir aquell medicament, i el més greu és que l’arribem a confondre amb un altre.
- A les farmàcies hi ha uns contenidors especials per dipositar tots aquells medicaments caducats o bé els que ja no es fan servir. No llenceu els medicaments a les escombraries, porteu-los a la farmàcia. Aquesta recollida centralitzada a les farmàcies té la finalitat de poder reunir tots els medicaments caducats, i és l’ajuntament qui s’encarrega de recollir-los i destruir-los sense contaminar el medi ambient.
- No deixeu els medicaments a l’abast dels nens.