Darrera actualització: gener 2021
El consum d’aliments d’origen vegetal està relacionat amb diversos beneficis sobre la salut humana degut al seu contingut en vitamines, minerals i antioxidants, entre altres components.
El cacau és un aliment ric en polifenols, concretament en flavonoides, en els que es demostren algunes propietats saludables.
Hi ha estudis que reflecteixen la relació entre el consum habitual de xocolata i l’estat cognitiu de gent gran.
Els resultats d’aquesta investigació apunten que pot existir una relació entre la ingesta de xocolata, en particular de xocolata negra i una millora de la funció cognitiva.
El deteriorament COGNITIU i la DEMÈNCIA
El deteriorament cognitiu i la demència són temes de gran interès social i preocupació en salut pública, considerant-se una àrea sanitària d’investigació prioritària. D’altra banda, en els darrers anys, s’ha dedicat molt esforç a fer una avaluació de les funcions moduladores que poden presentar els diferents components dels aliments sobre la salut humana, entre els quals els flavonoides del cacau semblen mostrar una varietat d’efectes beneficiosos relacionats amb la neuroprotecció i la modulació cognitiva.
En aquest context, una revisió sistemàtica de Scholey i cols., enfocada a avaluar el paper de la xocolata i els seus components sobre la funció cognitiva i l’estat d’ànim, va trobar que algunes fraccions de la xocolata mostraven possibles beneficis sobre funcions neuronals específiques. Així, cinc estudis d’aquesta revisió bibliogràfica van presentar una atenuació de l’estat d’ànim negatiu, mentre que els altres tres articles van trobar una millora cognitiva relacionada amb el consum de flavonoides i metilxantines presents al cacau.
Finalment, dos estudis pertinents a aquesta mateixa recopilació no detecten beneficis conductuals, encara que si s’observen modificacions significatives, en els patrons de l’activació cerebral.
Aquests descobriments i altres revisats per Socci i cols. apunten al fet que el cacau pot ser un nutracèutic amb accions protectores davant del deteriorament cognitiu funcional i suggereixen que s’hauran de cercar noves aproximacions metodològiques, incloent-hi tècniques de neuroimatge, per poder, juntament amb determinacions fisiològiques i conductuals, definir les propietats neuromoduladores de determinats components del cacau.
L’acció dels FLAVONOIDES
D’altra banda, l’acció dels flavonoides del cacau en l’àmbit cognitiu es pot explicar perquè aquests compostos, rere la seva absorció, poden penetrar i acumular-se en regions cerebrals implicades en l’aprenentatge i la memòria localitzades preferentment en l’hipocamp. Els flavonoides de la xocolata poden actuar mitjançant almenys dos mecanismes:
a) A través d’interaccions directes amb cascades cel·lulars implicades en l’expressió de proteïnes neuroprotectores o neuromediadores que promouen la neurogènesi, la funció neuronal i la connectivitat cerebral.
b) A través de millores en el flux sanguini cerebral i l’angiogènesi cerebral, així com en els sistemes sensorials associats.
D’altra banda, malgrat el nombre limitat d’investigacions sobre l’efecte de la ingesta de flavonoides del cacau i l’estat cognitiu, aspectes relacionats com la vasodilatació central i perifèrica en relació amb la capacitat cognitiva semblen ser consistents. Tot i això, encara existeixen algunes discrepàncies relacionades amb la dosi, l’edat, la durada i la forma de determinar els beneficis cognitius.
Altres beneficis dels flavanols del cacau en la salut han estat descrits en un article publicat a Nutrició Hospitalària, on es va trobar que el consum del cacau o xocolata augmenta la capacitat plasmàtica antioxidant, disminueix la inflamació i redueix les pressions sistòliques i diastòliques en relació amb el contingut en polifenols i que suggereixen que determinats gens candidats podrien participar en el benefici sobre malalties cardiovasculars.
Segons Cocoa (Theobroma cacao) Seeds and Phytochemicals in Human Health, el cacau ric en flavonoides augmenta el flux de sang cerebral, cosa que suggereix el cacau com a possible tractament per a la demència.
El cacau té propietats hidratants a la pell, millora l’aspecte i la textura de la pell i confereix una fotoprotecció substancial de la llum ultraviolada.
Més recentment, s’ha observat en ratolins que la fibra del cacau té efectes prebiòtics i pot augmentar la diversitat de la microbiota intestinal a través de promoure el creixement dels bifidobacteris. Tenint en compte que la riquesa i la diversitat es considera un indicador d’una bona salut intestinal i global, sembla ser que els efectes beneficiosos del cacau per a la salut s’explicarien en part degut al seu impacte en els microorganismes de l’aparell digestiu.
D’altra banda, determinats components del cacau com els flavonoides poden ajudar a regular el sistema immunitari. Això explicaria el potencial efecte beneficiós del cacau en persones amb processos inflamatoris, malalties autoimmunitàries o al·lèrgies.
Conclusions dels EFECTES de la XOCOLATA negra
Conclusions descrites en les fonts establertes expliquen que, l’efecte de consum habitual de xocolata, i en particular de la xocolata negra, en l’estat cognitiu d’adults majors espanyols, es va realitzar com una història dietètica que va distingir el consum de diferents tipus de xocolata.
Els resultats conclouen que,
- atès que la xocolata forma part d’un patró de dieta i d’estil de vida, pot contribuir a evitar el deteriorament cognitiu de la gent gran.
- Els mecanismes biològics que aquests autors atribueixen al consum dels polifenols presents en la xocolata inclouen la millora de la capacitat antioxidant, antitrombòtica, antiinflamatòria, l’alentiment de la disfunció endotelial i el deteriorament de les plaques d’ateroma relacionades amb el dèficit cognitiu.
- Segons l’estudi Los flavonoides: Mecanismo de acción, neuroprotección y efectos farmacológicos, les diferents proves apunten a l’eficàcia que tenen els flavonoides en la millora dels processos d’aprenentatge i memòria.
- D’altra banda estudis en animals de laboratori també mostren que el consum d’aliments rics en flavonoides en particular en quercetina, són beneficiosos per revertir el curs degeneratiu de les neurones en l’envelliment.
No obstant això, són necessaris nous estudis relacionats amb la implicació dels components específics del cacau en la salut cognitiva, incloent-hi nous marcadors de la funció cerebral i capacitat neurofuncional.
BIBLIOGRAFIA
- Guías para el consumo de chocolate negro. ¿Placer y salud cognitiva?
- Los Flavonoides: Mecanismo De Acción, Neuroprotección y Efectos Farmacológicos
- Chapter 42 – Cocoa (Theobroma cacao) Seeds and Phytochemicals in Human Health
- Un Compuesto del Cacao Revierte la Pérdida de Memoria Asociada al Envejecimiento
- Brain Protection and Cognitive Function: Cocoa Flavonoids as Nutraceuticals
- Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids.
- Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review
- Sorrenti V, Ali S, Mancin L, Davinelli S, Paoli A, Scapagnini G. Cocoa polyphenols and gut microbiota interplay: bioavailability, prebiotic effect, and impact on human health. Nutrients. 2020; 12(7):1908. doi: 10.3390/nu12071908