Un voltadits, o panadís, és un procés infecciós agut que afecta la pell i el teixit de cèl·lules subcutànies dels dits.
- Habitualment es localitza al voltant de les ungles, en la seva unió amb la pell. Es produeixen petites ferides a l’angle de la pell que cobreix la base de l’ungla, normalment per alguna deficiència a l’hora de tallar-la. També pot ser causada per la incrustació de les vores de les ungles als dits (habitualment passa en el dit gros del peu), raó per la qual es produeix una reacció inflamatòria de la zona.
- Un cop produïda la infecció, es forma un petit abscés, una acumulació de pus, que s’ha de tractar de manera adequada i ràpida. El símptoma inicial és de dolor, que adopta el tipus pulsatiu i es fa ràpidament intolerable, acompanyat d’una inflor envermellida.
Com es cura un VOLTADITS?
- En casos moderats els voltadits poden ser tractats submergint l’ungla afectada en aigua calenta durant quinze minuts, de dues a quatre vegades al dia.
- En cas d’infecció més greu s’ha de tractar amb pomada antibiòtica tan aviat com es descobreix. Per afavorir l’aplicació i la permanència i penetració de l’antibiòtic, s’ha d’embenar la zona afectada. Aquesta cura cal repetir-la cada dotze hores, netejar el dit amb aigua tèbia per retirar les restes de la pomada i després aplicar-la novament.
Passats dos o tres dies es comença a notar una millora, sobretot amb el dolor, tot i que la inflor i l’envermelliment persisteixen uns dies més fins que el voltadits desapareix o es drena de manera espontània amb la consegüent curació. Un mateix no ha d’intentar drenar el pus, sinó que ha de fer-ho el metge.
PREVENCIÓ
Per ajudar a prevenir l’aparició de voltadits s’han de tenir en compte mesures com:
- mantenir netes i seques les mans i els peus,
- controlar la sudoració excessiva,
- utilitzar guants si les mans estan exposades habitualment a l’aigua o a productes químics,
- evitar mossegar-se les ungles, tallar-les adequadament, és a dir, que les ungles del peu no s’han de tallar en forma arrodonida, sinó que s’han de tallar rectes.
Curiosament el percentatge de presència de voltadits a la població és el doble en el sexe masculí que en el femení, i això està relacionat amb la feina dels uns i dels altres, i també en l’atenció d’aquestes zones, més habitual en les dones que en els homes.
CONSELLS
- En casos lleus, els voltadits es poden tractar submergint l’ungla afectada en aigua calenta durant quinze minuts, de dues a quatre vegades al dia.
- En cas d’infecció més greu s’ha de tractar amb pomada antibiòtica tan aviat com es descobreixi.