El cabell és un element destacat de la imatge d’una persona; per això cal cuidar-lo i mantenir-lo sa i net, utilitzant sempre productes adequats, la qual cosa és fonamental per combatre problemes com la caspa.
La caspa és una descamació excessiva del cuir cabellut que provoca l’aparició d’unes escates homogènies i agrupades, visibles per a la persona afectada i per als que es troben al voltant. Les escates apareixen com a capes al cabell i en més o menys quantitat sobre la roba o els coixins.
Tècnicament s’anomena pitiriasi, ja que sempre hi són presents les espores de Pitirosporum ovale, un fong capaç d’hidrolitzar el sèu i que es troba al cuir cabellut de qualsevol individu normal.
TIPUS de caspa
Distingim dos tipus de caspa:
- La pitiriasi seca o caspa seca, molt freqüent, i que consisteix en una descamació amb escates blanquinoses, seques i fines, que es desprenen fàcilment o per gratament i que no produeix pruïja ni signes inflamatoris.
- La pitiriasi esteatoide o caspa grassa, que presenta escates englobades amb sèu; són més grans, més espesses, olioses, groguenques i enganxoses, més adherides al cuir cabellut i als cabells. S’associa a la seborrea i es localitza de manera preferent en àrees seborreiques del cap, com ara la zona frontal o la zona del clatell.
¿Quines són les CAUSES de la CASPA?
La caspa afecta prop del 20% de la població. La severitat augmenta a l’hivern i disminueix a l’estiu. Al contrari del que es pensa, l’aparició no està relacionada amb l’estat emocional de la persona, encara que es complica en estats d’estrès.
Es manifesta sobretot durant la pubertat, quan s’alteren moltes activitats de la pell, i arriba al punt màxim entre els 30 i 40 anys. I es pot confondre amb altres patologies, com la dermatitis seborreica o la psoriasi.
Té SOLUCIÓ?
Hi ha productes cosmètics que aconsegueixen resultats excel·lents a l’hora de solucionar aquest problema, que sovint preocupa més en l’aspecte estètic que per tractar-se d’una malaltia cutània. Els tractaments cosmetològics consisteixen en la utilització de xampús específics amb regles estrictes d’aplicació que cal seguir de manera disciplinada.
Incorporen una formulació amb substàncies antifúngiques i antibacterianes d’ampli espectre i substàncies específiques com ara el piritionat de zinc, la piroctona olamina, el disulfur de seleni i algunes plantes medicinals com la caputxina (Tropaeolum majus), que s’han d’utilitzar de forma adequada per a cada tipus de caspa.
El farmacèutic us recomanarà el més indicat i la forma d’utilització.
CONSELLS
- Es recomanen els rentats freqüents amb xampús específics, en dos temps, fent massatges suaus que ajuden a desenganxar la caspa.
- S’han d’alternar amb xampús suaus.
- S’aconsella l’assecat amb assecador amb aire temperat.