Mantenir una regulació intestinal òptima és indispensable per al manteniment de la salut.
Com a norma regla general, es considera que el ritme de defecació en la població sana varia de tres vegades per dia a tres vegades per setmana, depenent de la naturalesa de la persona. En tots els casos, la defecació ha de ser indolora, no requerir cap esforç i deixar sensació d’evacuació completa. Els trastorns més freqüents de trànsit intestinal són el restrenyiment i la diarrea.
El RESTRENYIMENT
Entenem per restrenyiment l’absència d’evacuació després de més de tres dies, i/o l’evacuació amb femta dura o de difícil expulsió. Si la femta és dura o massa voluminosa, pot donar lloc a fissures anals i sagnat.
Les causes més freqüents solen ser
- mals hàbits dietètics (dietes baixes en fibra),
- sedentarisme,
- ingesta de poc líquid,
- i no anar al servei quan se sent la crida.
També poden ser causa de restrenyiment
- l’estrès,
- els viatges,
- l’embaràs,
- malalties (intestinals o d’altres),
- trastorns neurològics o psicològics
- i la presa de certs medicaments.
La DIARREA
La diarrea, per contra, es caracteritza per la presència de femta freqüent, aquosa o poc compacta, acompanyada o no de mal de ventre.
Les causes més comunes són
- infeccions virals lleus,
- intoxicació alimentària,
- paràsits intestinals
- o l’anomenada “diarrea del viatger”, produïda normalment per la ingesta d’aliments o aigua contaminats.
També origina diarrea
- la intolerància a certs aliments (sobretot lactosa i gluten),
- malalties intestinals (malaltia de Crohn, colitis ulcerosa, intestí irritable) o d’altres tipus
- i alguns fàrmacs.
Les PLANTES MEDICINALS
En fitoteràpia, les plantes medicinals ens ofereixen solucions per al restrenyiment.
Les plantes que contenen mucílags tenen la capacitat d’absorbir aigua, augmentant el volum de la femta i regularitzant el trànsit intestinal, alhora que lubriquen la femta facilitant-ne l’evacuació.
Les principals són
- la plantago ovata,
- el lli,
- la saragatona,
- la malva
- i el malví.
Estan indicades en cas de restrenyiment, hemorroides, restrenyiment per dietes hipocalòriques o canvis en els hàbits d’alimentació. La seva presa s’ha de separar de la presa d’altres medicaments, ja que poden interferir en la seva absorció. I estan contraindicades en cas d’oclusió intestinal, però es poden administrar a les embarassades.
Lli Fonoll
També hi ha plantes medicinals que ens ofereixen solucions per a la diarrea.
- Les infusions de plantes astringents, com el te, són útils contra la diarrea,
- i en cas que s’acompanyi amb gasos intestinals o espasmes, es poden utilitzar també infusions de camamilla (antiespasmòdica)
- i de plantes carminatives (facilitadores de l’eliminació de gasos), com els fruits d’anís, comí, comí de prat, coriandre i fonoll.
Anís Camamilla Comí
La HIGIENE i la DIETA
No obstant això, en qualsevol cas de desarreglament intestinal, el primer pas és aplicar les mesures higièniques i dietètiques correctores.
- Si el problema és el restrenyiment, són mesures imprescindibles una alimentació rica en fruita i verdura (aportació de fibra), beure almenys 1,5 litres d’aigua diaris, fer exercici moderat (per exemple, caminar 30 minuts cada dia) i no retardar el fet d’anar al servei arribat el moment.
- Si es tracta de diarrea, les primeres mesures consistiran a beure líquid abundant per prevenir la deshidratació, evitant la llet o les begudes amb cafeïna (cafè o cola); és convenient utilitzar solucions electrolítiques, sobretot en els nens. Les primeres 24 hores s’han d’evitar els aliments sòlids, i són aconsellables les sopes (com aigua d’arròs) i gelatines. A mesura que milloren els símptomes, es poden incorporar àpats lleugers a base d’arròs, peix blanc bullit, pa torrat, codony, plàtans i nabius (en temporada). S’han d’evitar els lactis, les fruites i les verdures.
Tant si es presenta restrenyiment com diarrea en lactants o nens petits, cal anar al metge, el qual en diagnosticarà la causa i imposarà el tractament adequat.
CONSELLS
- En cas que el restrenyiment o la diarrea aguts durin més de cinc dies, cal anar al metge.
- Restrenyiment i diarrea en lactants i nens petits són sempre motiu de consulta mèdica.
- Per corregir el restrenyiment, l’ús de plantes amb fibres i mucílags s’ha d’acompanyar amb abundant ingesta de líquid durant el dia.
- Consulti amb el seu farmacèutic, que li donarà els consells higiènics i dietètics i la fitoteràpia més adequada a les seves circumstàncies.