Les cremades són lesions a la pell produïdes per l’efecte de diferents agents com la calor, l’electricitat, el fred, el sol, productes químics o la radioactivitat. Com més temperatura i més temps d’exposició a un d’aquests agents, més profunda és la cremada i, per tant, hi ha més risc de complicació.
A qui AFECTEN més sovint?
- El 70% dels casos de cremades afecten a menors de 4 anys. Els nens són qui les pateixen freqüentment pel desconeixement del perill i la seva curiositat innata.
- Les persones grans, també són un col·lectiu susceptible a cremar-se, ja que a l’envellir es perd sensibilitat i reflexos. Els accidents domèstics, afecten en major mesura a les mestresses de casa, que sovint pateixen cremades lleus. Les dels homes, en canvi, acostumen a ser més greus, ja que se les fan en ambients laborals.
Com podem DISTINGIR si la cremada és profunda o no?
La profunditat d’una cremada va lligada a les capes de pell afectades (epidermis, dermis i hipodermis) i condicionarà les cures posteriors.
Segons el gruix de teixit perjudicat, les cremades es classifiquen en tres graus.
- Cremades de primer grau: afecten la capa externa de la pell. Són superficials i provoquen dolor, cremor, tibantor, envermelliment i inflamació. És la típica cremada produïda per l’exposició excessiva i/o desprotegida al sol.
- Cremades de segon grau i superficials: afecten la capa externa i algunes capes internes de la pell. Provoquen dolor, envermelliment, inflamació i butllofes (flictenes).
- Cremades de tercer grau: afecten totes les capes de la pell, no són doloroses (perquè els nervis, que transmeten la sensació de dolor, també estan malmesos) i produeixen un to de pell blanquinós, fosc o carbonitzat.
QUÈ hem de fer si ens cremem?
- El primer que cal fer és separar la persona de l’agent que causa la cremada. Hem de retirar la roba, els anells i les joies abans que la zona afectada s’inflami provocant un edema. No es recomana retirar la roba si està molt enganxada a la pell o bé si la cremada és molt extensa.
- S’ha de rentar la zona afectada amb aigua durant un mínim de 20 minuts a temperatura tèbia, ja que la freda empitjoraria la profunditat de la cremada. L’aigua elimina agents nocius, redueix el dolor i disminueix l’edema. El sabó que es faci servir, ha de ser neutre.
- En les cremades de primer grau, es recomana refredar la zona i aplicar crema hidratant (àloe, rosa mosqueta) cada 2-6 hores durant 3-4 dies.Les molèsties desapareixeran en 4-6 dies.
- Les cremades de segon grau i tercer grau les ha valorar un professional sanitari. Si la és extensa, ocloeu la zona per no perdre calor corporal durant el desplaçament.
- En el cas de cremades elèctriques d’alt voltatge, cal acudir a l’hospital, encara que no hi hagi lesions visibles.
Sempre que es tracti d’un infant, adreceu-vos a un centre sanitari per valoració mèdica.
Com podem VALORAR la gravetat de la cremada?
Hi ha tres factors que, combinats, determinen la gravetat de la cremada: l’extensió, la profunditat i la localització.
- Com més extensa i més profunda, més greu és la cremada.
- Si l’extensió i la profunditat són iguals, la cremada serà més greu si està localitzada a cara, coll, mans, peus, genitals i/o articulacions (genoll, colze, espatlla…) per les possibles seqüeles i el major risc d’infecció.
- La cremada petita no és, necessàriament, menys important que una de més extensa. Dependrà de la profunditat i localització.
Podem rebentar les BUTLLOFES?
Les flictenes són les bosses de líquid que es formen a la pell a causa d’una cremada.
- Si és més petita d’1 cm i la pell que la recobreix és gruixuda, és recomanable no trencar-la.
- Si és més extensa, caldrà buidar-ne el contingut i retirar la pell que la recobreix. Per aplicar aquesta tècnica, caldrà material estèril (pinces, tisores…). Per aquest motiu, és aconsellable que us poseu en mans d’un professional sanitari.
Com podem PREVENIR les cremades?
- Manipuleu amb cura qualsevol producte químic i eviteu barreges de les que en desconeixeu els efectes (productes de neteja, etc). la capa externa de la pell.
- Manipuleu amb cura coets, petards i focs artificials. No els deixeu a l’abast dels més petits.
- No permeteu que els nens juguin amb encenedors, llumins, etc.
- Mantingueu els nens allunyats de la zona de la cuina i de la planxa.
- Protegiu els endolls per evitar cremades elèctriques, sobretot si hi ha infants a casa.
- Els mànecs de les paelles i les olles no haurien de sobresortir del moble de la cuina.
- Eviteu esquitxades d’oli o d’aigua quan cuineu fent servir tapadores.
- Protegiu mans i braços amb manyoples quan remeneu líquids calents o manipuleu amb el forn encès.
- Controleu la temperatura i homogeneïtzeu els aliments escalfats amb l’aparell microones (biberons, papilles, sopa…).
- Protegiu tots els objectes que siguin font de calor (llums, estufes, humidificadors de calor…).
- Manipuleu amb cura les bateries de cotxe, ja que contenen àcid sulfúric.
- No manipuleu el motor dels vehicles en calent (revisar peces, canvi oli…).
- No llenceu productes inflamables per revifar el foc o les brases, ja que hi ha perill de deflagració.
- Si us exposeu al sol, apliqueu crema protectora solar adient al vostre to de pell trenta minuts abans de l’exposició, després del bany i renoveu-la periòdicament encara que no sigui un dia assolellat.
Pasta de dents: MITE o REALITAT?
És recomanable no fer cas a consells que no provinguin d’una font fiable i que poden empitjorar l’estat de la cremada, com ara:
- Remullar la cremada amb aigua gelada o glaçons.
- Aplicar pasta de dents
- Aplicar vinagre.
- Aplicar alcohol.
- Aplicar clara d’ou.
Si no sabeu quin producte fer servir, no apliqueu res a les cremades i consulteu amb un professional sanitari.