Última actualització: agost 2021
La seborrea és una alteració de la funció de les glàndules sebàcies caracteritzada per un augment de la secreció de greix que produeixen, anomenat sèu.
El sèu produït per les glàndules sebàcies, en condicions normals, serveix per protegir la pròpia pell, exercint bàsicament una acció lubrificant i de prevenció d’infeccions.
ON es LOCALITZA?
Només quan la producció de sèu està molt incrementada dóna lloc a problemes.
La seborrea es manifesta a les àrees del cos on existeix normalment un major número de glàndules sebàcies. Aquestes zones amb més abundància de glàndules sebàcies són,
- el cuir cabellut,
- la cara,
- la part alta del pit
- i l’esquena.
Si bé la producció normal de sèu en totes aquestes zones és clarament més elevada, quan la secreció és molt abundant es crea un problema dermatològic i estètic.
Una certa quantitat de greix al cabell és necessària i saludable per mantenir-lo en les millors condicions, però l’excés pot donar lloc a una aparença poc cuidada, perquè els cabells grassos tendeixen a embrutar-se més ràpidament en acumular les impureses del medi ambient amb facilitat.
AFECTA igual als homes que a les dones
La seborrea és una alteració molt habitual que es manifesta tant en homes com en dones, i no té una edat concreta d’inici.
Encara que és força freqüent en homes perquè les hormones masculines denominades andrògens influeixen en la producció de sèu, les dones és probable que la presentin sobretot a l’inici de l’adolescència, i això té relació amb tots els canvis hormonals que esdevenen en aquesta època o també en determinades fases del cicle menstrual.
CAUSES i TRACTAMENT
La seborrea és un fenomen freqüent en determinats trastorns de la pell (acne, rosàcia, fol·liculitis, dermatitis seborreica, alopècia) i en pacients amb malalties neurològiques com la malaltia de Parkinson i la Encefalitis letàrgica.
Es desconeix la causa exacta, però l’augment de la producció de sèu està relacionada amb diversos factors:
- Genètics
- Edat: és més freqüent en recent nascuts, adolescents i adults fins a 25 anys.
- Hormonals: la seborrea es veu estimulada pels andrògens.
- Climes extrems
- Emocionals: el nerviosisme, l’ansietat i l’estrès poden augmentar la seborrea
- Fàrmacs que estimulen la producció de sèu.
- Dieta desequilibrada que aporti una quantitat excessiva de lípids i hidrats de carboni. També està relacionada amb el consum d’alcohol i tabac.
A part d’aquests factors, també s’ha de tenir en compte que un abús del rentat capil·lar pot agreujar l’estat seborreic, així com l’ús d’un xampú excessivament desengreixant, que pot generar un efecte rebot que incrementi la secreció sebàcia al cuir cabellut.
TRACTAMENT
El tractament de la seborrea intentarà bàsicament regular la secreció de les glàndules sebàcies, i normalment consisteix en l’aplicació local de preparats amb substàncies astringents, antifúngiques o antiinflamatòries per evitar la descamació i la pruïja que moltes vegades l’acompanyen.
Pel que fa a les mesures higièniques, es faran servir sabons o xampús adequats que no estimulin encara més la secreció per efecte rebot.
RECORDEU
- La pell sana té una capa lipídica, és a dir de greix, que fa una acció protectora. Tan sols el dèficit o abundància d’aquest greix signifiquen un problema.
- Quan apareix la seborrea, no s’han de fer servir cosmètics, xampús o cremes que puguin augmentar encara més la producció de sèu. El farmacèutic pot ajudar
- Si mentre estem en tractament amb algun fàrmac apareixen símptomes de seborrea, cal comunicar-li-ho al metge o farmacèutic.