Última actualizació: gener 2020
És una reacció cutània patològica a la llum, generalment a la radiació ultraviolada (UV) que es manifesta com una cremada solar o erupció.
Aquestes reaccions poden tenir orígens diversos:
- causes genètiques,
- determinades malalties
- o bé presència d’algunes substàncies o medicaments.
La fotosensibilitat causada per medicaments es produeix quan un fàrmac és capaç d’absorbir la radiació del sol.
Aquests medicaments, ja sigui perquè els apliquem sobre la pell o bé perquè els prenem per via oral, fan que quan ens exposem a la llum ens apareguin lesions a la pell que en altres circumstàncies no ens haurien de causar cap problema, és a dir, ens fan més sensibles al sol.
La fotosensibilitat pot variar d’una persona a una altra en funció del metabolisme, el grau de pigmentació de la pell i la variabilitat genètica, i també segons el medicament i la dosi utilitzada.
Quins SÍMPTOMES produeixen?
Les reaccions que produeixen els medicaments fotosensibilitzants poden ser de dos tipus:
- Reaccions de fototoxicitat: apareixen unes lesions similars a una cremada de sol, però més exagerades, a vegades amb formació d’ampolles i una certa urticària.
Normalment apareixen als pocs minuts o hores (menys de 24 h) després de l’exposició i de la presa del medicament. Són reaccions que solen estar associades als fàrmacs que s’administren per via oral, són les més comuns (95% dels casos) i no requereixen una exposició prèvia al fàrmac.
Els símptomes desapareixen als 2-7 dies després d’haver suspès el tractament i a vegades poden deixar una hiperpigmentació (taca més fosca) a la pell que pot durar mesos. - Reaccions de fotoal·lèrgia: són reaccions d’hipersensibilitat tipus IV o al·lèrgica. Requereixen una exposició prèvia al fàrmac ja que són reaccions on intervé el sistema immunològic i les manifestacions apareixen de forma més tardana (entre 1-14 dies després de l’exposició solar).
Normalment són poc freqüents i estan més relacionades amb medicaments d’ús tòpic. Les reaccions que produeixen són uns èczemes aguts que causen una picor molt intensa i que poden sobrepassar els límits de la zona exposada al sol.
QUINS SÓN ELS MEDICAMENTS que poden provocar aquestes reaccions?
Nombrosos fàrmacs poden causar fotosensibilitat i és molt important sempre consultar al farmacèutic o al metge per tal que el pacient estigui correctament informat d’aquest efecte advers i de les mesures que ha de prendre per tal d’evitar-lo.
Molts dels medicaments fotosensibilitzants són d’ús comú, en especial entre els malalts crònics. Per poder-ne fer una prevenció correcta és de vital importància estar ben informats.
De forma orientativa, els grups de medicaments que més sovint donen aquestes reaccions són:
- antibiòtics com les quinolones i les tetraciclines,
- l’antiarítmic amiodarona,
- antihipertensius com la hidroclorotiazida, la furosemida,
- alguns antipsicòtics com la clorpromazina,
- antiinflamatoris no esteroïdals (AINE),
- antidepressius,
- contraceptius
- i retinoids.
- També diversos fàrmacs aplicats per via tòpica, com els antihistamínics, poden ser causa de fototoxicitat o fotoal·lèrgia.
Així com altres productes com colorants, perfums, essències, etc.
Com podem EVITAR aquesta REACCIÓ?
Les mesures preventives que es recomanen des d’Atenció Primària són prendre el medicament només si és realment necessari i preferentment a la nit i evitar l’exposició solar.
Per protegir-nos del sol, tenim diverses estratègies:
- Ús de fotoprotectors: és imprescindible l’ús de fotoprotectors per evitar una reacció de fotosensibilitat. L’elecció del fotoprotector està vinculat a:
-
- Fototipus de la persona
- Zona on s’ha d’aplicar
- Preferències personals
S’ha de recordar que, per evitar aquestes reaccions de fotosensibilitat, s’ha d’aplicar sempre abans de sortir de casa una quantitat adequada del producte a les zones descobertes. En cas necessari s’ha de fer reaplicació cada 2 hores.
Els complements rics en antioxidants (bioflavonoides, vitamines A, C i E) ajuden a protegir front el dany oxidatiu però en cap cas han de substituir els protectors solars.
- Protecció física
Ús de roba: la roba és un excel•lent fotoprotector, especialment de les radiacions UVB. S’ha de tenir en compte que no tots els tipus de teixits o gruixos són iguals, per exemple, el cotó, la viscosa o el lli protegeixen menys que la llana, el nylon, la seda i el polièster. D’altra banda, els teixits més porosos o amb menys gruix aporten menys protecció. El color i la humitat també són determinants i podem dir que els colors foscos l’augmenten mentre que la humitat la disminueix.
Ús de barrets: per ser efectius han de cobrir les zones exposades: nas, galtes, coll i barbeta. Per tal de garantir una correcta protecció cal que l’ala tingui un mínim de 7,5 cm.
Ús d’ulleres de sol: per tal de donar una bona protecció han d’estar homologades i protegir contra les radiacions solars, això s’indica respectivament amb les sigles CE i UV400.
Alguns CONSELLS
- Davant qualsevol símptoma, no deixis el tractament i consulta al metge per confirmar o descartar que es tracta d’una reacció associada al medicament.
- El farmacèutic et pot resoldre els dubtes i oferir consells per prevenir l’aparició d’aquestes reaccions de fotosensibilitat i ajudar-te a trobar un protector solar adient per totes les situacions que estiguis exposat al sol.
- Actualment, hi ha una gran varietat de protectors solars, amb diferents textures i fórmules per satisfer les necessitats de totes les persones.
+ Info sobre protecció solar mentre duri la pandèmia de la COVID-19