El prospecte és el text que acompanya el medicament dins de l’envàs i que conté la informació per al pacient sobre les característiques del fàrmac que està prenent.
Tots els prospectes estan estructurats de la mateixa forma per facilitar la recerca de la informació per part de l’usuari:
- què és i per a què s’utilitza,
- què ha de saber abans de començar a prendre’l,
- com prendre’l,
- possibles efectes adversos,
- conservació i contingut de l’envàs
- i informació addicional.
És molt important conservar el prospecte juntament amb el medicament dins del seu envàs original, per poder consultar-lo sempre que calgui, evitant, així, possibles confusions.
QUINA INFORMACIÓ podem trobar en el prospecte?
- En primer lloc hi figura l’apartat què és i per a què s’utilitza.
Aquest apartat ens informa sobre totes les substàncies amb activitat terapèutica (principi actiu), que són les que realment actuen sobre el nostre organisme, explicant-nos el grup terapèutic al que pertanyen i especificant les malalties que tracta aquell medicament, descrivint les situacions per a les quals està indicat perquè s’ha estudiat i aprovat el seu ús. - Dins què ha de saber abans de començar a prendre’l es troben els aspectes que cal tenir en compte abans de començar el tractament.
Es recullen els casos en que el medicament no es pot prendre ja que podria ser perjudicial per a algunes persones que pateixen determinades malalties cròniques o al·lèrgies. Per això és important posar aquestes dades en coneixement del metge, encara que s’hagi anat a la consulta per un altre motiu.
Les advertències i precaucions especials, així com l’ús amb altres medicaments perquè es poden produir interaccions per l’administració simultània d’un medicament amb d’altres, donant lloc a un augment o disminució dels seus efectes. Aquest és el motiu pel qual és tan important avisar l’especialista si s’està seguint algun tractament abans de començar un altre, encara que es tracti d’un medicament aparentment inofensiu.
També inclou informació de la presa junt amb aliments i begudes, durant l’embaràs, lactància i fertilitat, i l’ús de màquines i conducció sota els efectes del medicament. - Sobre com prendre’l seria el mateix que parlar de posologia, s’indica la dosi o quantitat del medicament que cal administrar en cada presa i diàriament. En general, la dosi és la recomanada per a adults, amb especificacions, si és el cas, per a nens o gent gran. En altres casos, la dosi s’especifica d’acord amb l’edat o pes del pacient.
- És important tenir present els possibles efectes adversos que ens informen de les reaccions no desitjades que pot produir un medicament en el nostre organisme. Com que es tracta d’una substància activa, en alguns casos, el medicament produeix efectes no associats amb la curació o la prevenció de la malaltia. El més habitual és que no es manifestin efectes secundaris i, si n’apareix algun, que sigui de forma lleu. En tot cas, sempre que quan prenem un medicament observem alguna alteració, haurem consultar amb el metge o farmacèutic perquè ens indiquin què cal fer.
- També disposem d’informació sobre la conservació del medicament que és molt important per tal de mantenir la data de caducitat descrita pel laboratori. Per exemple trobarem les condicions de temperatura, humitat o exposició al sol.
- L’últim apartat és el contingut de l’envàs i informació addicional on tenim detallada la composició del medicament, tant principi actiu com excipients. Aquests també formen part del medicament, encara que no són actius farmacològicament i, per tant, no actuen sobre la malaltia ni els seus símptomes. Són substàncies com el midó, que s’incorpora per donar cos i forma als comprimits, com el sucre dels xarops o com els colorants. És obligatori incloure’ls als prospectes, ja que poden produir al·lèrgies o intoleràncies a algunes persones, encara que es tracti de casos molt poc freqüents.Es detalla l’aspecte i contingut de l’envàs, és a dir, quina forma farmacèutica és (si són comprimits, càpsules, xarop, etc) i com és (l’aspecte físic pròpiament, per exemple color dels comprimits o si tenen un text gravat i com és l’envàs que els conté, per exemple un blíster).També s’informa del laboratori titular de l’autorització de comercialització i del responsable de la fabricació, i de la data de l’última revisió del prospecte.
RECOMANACIONS per a un bon ús del medicament
- Guardi el prospecte, juntament amb el medicament, dins del seu envàs original, per poder consultar-lo sempre que calgui i per evitar confusions.
- Abans d’iniciar un nou tractament, no oblidi informar el seu metge o farmacèutic de tots els medicaments que estigui prenent.
- Segueixi sempre les instruccions contingudes al prospecte pel que fa a dosi i nombre de preses diàries.
- Augmentar la dosi d’un fàrmac o allargar innecessàriament el tractament no millorarà la seva salut i pot fins i tot perjudicar-la. En cas de dubte, consulti el seu farmacèutic.