Segons un estudi premiat pel Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona, la gent gran té dificultats per entendre la presentació dels medicaments.
L’enquesta de l’estudi analitza els 100 medicaments més dispensats en farmàcies de Barcelona durant dos mesos. I posa de manifest que un 17% dels 100 medicaments més dispensats en aquestes farmàcies pot causar confusió als usuaris i, especialment, a la gent gran.
Els motius són principalment
- l’ús de colors similars en els envasos
- i presentacions idèntiques entre fàrmacs diferents però del mateix laboratori, en els quals varia únicament el nom o la dosificació.
Aquesta situació pot augmentar el risc d’intoxicacions, dificultar l’observança terapèutica i, per tant, és convenient adaptar les presentacions per facilitar i millorar la utilització dels medicaments prescrits.
Aquest estudi és molt rellevant atès que la població més gran de 65 anys està augmentant significativament a la nostra societat a causa d’una major esperança de vida i donat que aquest grup de població és el que més medicaments pren.
L’ENVÀS del medicament
- En relació a l’envàs extern dels medicaments, l’estudi mostra que en un 29% dels medicaments no s’hi identifica de manera clara la data de caducitat i en un 25% és millorable, sigui perquè es confon amb el preu de venda al públic, perquè la tinta d’impressió no és l’adequada o bé perquè els números haurien de ser més grans per facilitar-ne la lectura.
- Pel que fa al grau de dificultat d’obrir un envàs intern per obtenir el medicament, els envasos petits com els col·liris, tubs de comprimits efervescents i d’altres formes són els que sobresurten en aquest treball per la seva dificultat de manipulació.
Pel que fa al PROSPECTE
- El problema principal dels prospectes dels medicaments analitzats es troba en la mida de la lletra, ja que per a una persona de més de 65 anys resulta massa petita i en dificulta la lectura. Un altre cop, els col·liris són la forma farmacèutica amb el pitjor resultat, atès que a la dificultat de l’edat cal afegir els problemes de visió.
- A més, en alguns dels prospectes analitzats s’han detectat informacions contradictòries, instruccions poc clares o bé s’inclou el mateix prospecte per a totes les presentacions, de manera que no s’identifica quina dosi del medicament en qüestió està prenent el malalt.
L’estudi apunta possibles solucions per tal de resoldre aquestes incidències detectades.
- Així, en el cas dels prospectes, suggereix que els diferents apartats (composició, indicació, posologia, precaucions, efectes secundaris…) apareguin sempre en el mateix ordre en tots els medicaments per tal de facilitar la recerca de la informació per part del pacient.
- També considera convenient incloure-hi instruments per facilitar l’administració dels fàrmacs (xeringues, culleres, gots) que han de tenir clarament visibles els senyals de dosificació.
Finalment, aquest estudi recorda que el farmacèutic que detecti aquestes dificultats ho comuniqui a la indústria farmacèutica per tal que aquesta ho tingui en compte a l’hora de dissenyar els envasos.
L’ÚS de PICTOGRAMES, pot ser una possible solució
Dins de les actuacions destinades a millorar l’ús dels medicaments, el Grup de Treball del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona en atenció farmacèutica a la Gent Gran, va presentar recentment un projecte en què es proposava l’aplicació de pictogrames a la part externa dels envasos, amb l’objectiu de reforçar el consell i les instruccions d’utilització dels medicaments.
Aquests pictogrames, dissenyats en forma d’adhesiu, contenen diversos dibuixos que, de manera simple i entenedora, ajuden l’usuari a recordar les principals instruccions i recomanacions, millorant el seguiment terapèutic. Així, els pacients poden reconèixer amb facilitat
- si el medicament s’ha de prendre cada 12 o 24 hores,
- amb els àpats o en dejú,
- amb un got d’aigua,
- abans d’anar a dormir,
- si s’ha de guardar a la nevera,
- si pot provocar una reacció de sensibilitat al malalt quan s’exposa al sol
- o bé si és incompatible amb l’alcohol.
A la prova pilot que es va portar a terme en algunes farmàcies per avaluar la utilitat d’incloure pictogrames a la part externa dels envasos, el 95,8% dels usuaris de medicaments va valorar aquesta iniciativa molt positivament. La major part de pictogrames es van aplicar per facilitar a l’usuari la interpretació de les instruccions en funció del tipus de tractament (56,2%) i de l’edat del pacient (20,2%). En aquest últim cas, el 45% dels pictogrames anaven dirigits a la gent gran.
L’experiència duta a terme pel Grup de Treball d’Atenció Farmacèutica a la Gent Gran posa de manifest que els pictogrames són una bona eina per millorar l’ús dels medicaments i evitar confusions, així com un mal ús, especialment entre les persones de més edat.
El FARMACÈUTIC, sempre AL COSTAT del ciutadà
Situacions com la confusió que crea en els usuaris la presentació dels medicaments, posen de manifest la important tasca d’assessorament i consell que realitza el farmacèutic com a agent de salut més proper al ciutadà.
- El farmacèutic és el professional sanitari expert en medicaments i, per tant, la persona més indicada per ajudar a resoldre els dubtes de qualsevol tipus que s’hi generin, incloent la interpretació dels prospectes. La seva actuació pot evitar, molt sovint, que es produeixi un mal ús dels medicaments i les conseqüències que això comporta.
- Actualment, les funcions del farmacèutic van molt més enllà de la simple dispensació de fàrmacs. Progressivament, el col·lectiu ha anat adquirint múltiples i noves responsabilitats professionals, consolidant-se cada cop més com a peça clau a l’estructura sanitària espanyola.
El farmacèutic d’avui és un autèntic agent de salut al servei del ciutadà que juga un paper fonamental en la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia. - L’experiència duta a terme pel Grup de Treball d’Atenció Farmacèutica a la Gent Gran posa de manifest que els pictogrames són una bona eina per millorar l’ús dels medicaments i evitar confusions, així com un mal ús, especialment entre les persones de més edat.