La importància de l’alletament matern és indiscutible per tota una sèrie d’avantatges tant per al nen com per a la mare, que inclouen l’increment del vincle afectiu entre tots dos i la disminució de la incidència de diarrees en el bebè, que afavoreix, d’aquesta manera, les seves defenses.
La producció de llet comença normalment a les 48 hores després del part. La seva composició és diferent en cada etapa, i varia d’acord amb el temps transcorregut des del naixement, per adaptar-se a les necessitats del desenvolupament del nodrissó.
EFECTES ADVERSOS en el NADÓ
- Tal com ja feien durant el període de l’embaràs, les mares lactants evitaran l’automedicació, per impedir que es produeixin efectes adversos en el nadó. Els medicaments que s’administren a la mare poden, teòricament, passar a la llet i ser ingerits pel nen.
- En principi, les mares lactants han de fer servir només els fàrmacs que siguin estrictament necessaris. El metge valorarà el risc potencial en cada cas concret, així com la dosi i la durada del tractament, i decidirà el règim terapèutic que cal establir.
- Alguns medicaments, que de vegades es prenen per a una al·lèrgia, refredat o tos, s’excreten per la llet. De la mateixa manera, hi ha fàrmacs que poden fer disminuir la quantitat de llet secretada, i per això és tan important no fer-los servir sense consultar amb el metge o farmacèutic.
Medicaments SEGURS
- Si el medicament és segur, no cal suprimir la criança del nen. Com a norma general, no cal interrompre l’alletament sense assegurar-se que la mesura és imprescindible, ja que hi ha medicaments que no representaran un problema per al bebè. Que un medicament s’excreti a la llet materna no implica necessàriament toxicitat per al nodrissó, ja que perquè això fos així hauria d’arribar a determinades concentracions.
- En la majoria dels casos, els medicaments s’excreten per la llet en quantitats massa petites per afectar-lo. En altres ocasions el medicament en qüestió pot ser que no arribi a ser perjudicial, encara que en determinats casos el bebè podria arribar a rebutjar la llet materna pel sabor desagradable que li comunica. Per això, és imprescindible el consell mèdic o farmacèutic abans de prendre qualsevol medicament.
- D’altra banda, la quantitat de medicament que s’excreta a través de la llet depèn de determinats factors de la mare (si és calostre o llet d’una altra etapa, interval d’administració del medicament, entre d’altres), del nen (capacitat de succió, freqüència de les preses) i del propi medicament (solubilitat, pes molecular).
LACTÀNCIA ALTERNATIVA
- Si la mare no pot alletar el bebè, és important no crear un estat d’ansietat desproporcionat. En aquests casos caldrà haver previst una lactància alternativa.
- Els laboratoris fabricants de llets infantils elaboren productes per cobrir les necessitats específiques de cada etapa, i s’ha aconseguit que els preparats s’adeqüin totalment a les necessitats de cada període.
- Malgrat tot, el desenvolupament de l’afectivitat també es pot obtenir amb un biberó.
CAL tenir en compte que…
- Tots els medicaments que s’administren a la mare poden passar a la llet i ser ingerits pel nen.
- Encara que la llet materna és el millor aliment per al nadó, si la mare està tractant-se amb medicaments, segurament caldrà recórrer a la lactància artificial, preparada per cobrir totes les necessitats del bebè.
- Les mares lactants evitaran l’automedicació, per prevenir efectes adversos en el nen.
+ Informació d’interès. Entrevista a M. José Alonso, vocal de Plantes Medicinals del COFB