Data de revisió: juny 2019
El sol te un efecte acumulatiu sobre la pell.
Passen els anys, ens anem fent grans i apareixen les canes, les arrugues, l’alopècia, les taques a la pell,… I, tot i que això entra dins la ‘normalitat’, també és veritat que el cos emet missatges contínuament sobre el seu estat. I cal escoltar-lo i fer una bona prevenció.
La pell és un dels teixits més importants de l’organisme, ens aïlla de l’exterior i ens permet relacionar-nos amb l’entorn. Però hi ha zones del cos especialment exposades al vent, al sol, als canvis de temperatura, etc. en què la pell serà agredida de manera constant al llarg dels anys.
Si des de la nostra infantesa fins a l’edat adulta no ens protegim adequadament de les radiacions UV, el nostre ADN es va lesionant. I al cap dels anys n’observarem les conseqüències en els braços, les cames, les mans, la cara, el cap…
Algunes CONSEQÜÈNCIES
- Lentigen
És una hiperpigmentació de la pell que apareix en forma de taques petites a partir dels 40 anys. Tenen un aspecte marronós i presenten diferents mides. Aquestes taques rarament són visibles a zones no exposades al sol com per exemple al tronc. En canvi, són molt nombroses en àrees descobertes com la cara, els dors de les mans, els braços…
- Queratosis Actínica
Són lesions on la pell es presenta escamosa amb un aspecte blanquinós, groguenc o fins i tot rosat. Aquest tipus de lesió és precancerosa i, per tant, convé tractar-la amb immediatesa. Acostuma a manifestar-se al cap (especialment en persones amb calvície) però també pot aparèixer a la cara, al dors de les mans…
DECÀLEG de FOTOPROTECCIÓ per a una pell senil
- Protegir-se del sol adequadament amb protectors solars i mitjans físics com ulleres, barret i roba.
- Escullir el fotoprotector més adient al fototip de cadascú, al tipus d’activitat a realitzar i a les preferències i gustos personals.
- Aplicar-se el fotoprotector en quantitat suficient i renovar-lo amb freqüència.
- Protegir-se del sol durant tot l’any, també a l’hivern i la tardor. La protecció ha de ser un hàbit atemporal.
- Protegir-se del sol quan es realitzen activitats a l’aire lliure com anar a la platja, anar a la muntanya, esquiar, treballar a l’hort, fer esport, caminar o estar al jardí…
- Evitar exposar-se al sol durant les hores de màxima insolació (entre les 11h i les 16 h).
- Fer servir productes post-solars amb efecte hidratant i reparador del dany cel·lular.
- Fer una autoexploració de les pigues/taques i una exploració de les de la parella.
- Visitar al dermatòleg com a mínim un cop cada dos anys.
QUÈ puc fer?
- Participar de les campanyes de prevenció i conscienciació que du a terme el col·lectiu farmacèutic.
- Divulgar en l’entorn (parella, fills, néts, amics…) la importància de prevenir i detectar a temps el càncer de pel
ACTUAR contra el càncer de PELL també és a les teves mans! |
+ Info sobre protecció solar mentre duri la pandèmia de la COVID-19