Última actualització: juliol 2021
Totes les funcions de l’organisme canvien a mesura que envellim i, entre elles, la son, tot i que no a tothom l’afecta amb la mateixa intensitat ni en el mateix moment.
El son es modifica amb l’edat, tant pel que fa al nombre d’hores dormides, és a dir, la quantitat, com pel que fa a la qualitat, on es troben les diferències més importants. Això es dona per canvis tant en els patrons de son nocturn com al ritme circadiari son-vigília, i contribueix a que el son en persones grans es caracteritzi per ser més fràgil que el dels joves. Aquesta circumstància, juntament amb altres factors comuns en les persones grans pot propiciar l’insomni.
Mentre dormim, l’activitat cerebral va passant per una sèrie de fases que es succeeixen de forma regular en cicles d’uns 90 minuts, cicles que es repeteixen unes quatre o cinc vegades en tota la nit. Aquestes fases van des d’un son lleuger a un de profund que proporciona la sensació d’haver tingut un descans realment reparador.
En la persona adulta se solen produir també un parell de desvetllaments per nit, encara que de durada molt curta i, moltes vegades, imperceptibles per a qui dorm, ja que solen coincidir amb moments en què es canvia de posició.
Amb l’edat solen augmentar els desvetllaments nocturns i, a més, són prou llargs com per permetre prendre’n consciència.
També es produeix una prolongació de la fase d’inici del son, o el que és el mateix, la persona triga més a adormir-se des que es fica al llit.
Així mateix, es presenta una pèrdua progressiva de la fase de son profund.
Tots aquests canvis configuren les importants modificacions que es presenten en les persones d’edat avançada.
FACTORS que contribueixen al DETERIORAMENT DEL SON
- Canvis fisiològics propis de l’envelliment.
- Patologia pròpia del son més freqüent en aquestes edats com l’insomni o l’apnea del son, entre d’altres.
- Existència de malalties com l’Alzheimer, insuficiència cardíaca, dolor causat per artritis, depressió, incontinència urinària…
- Sedentarisme.
- Alcohol i estimulants com la cafeïna i la nicotina.
- Certs medicaments i complements.
RECOMANACIONS
Per aconseguir un descans suficient, es recomana:
- procurar un entorn apropiat, a més d’intentar seguir una regularitat horària que ajudi a agafar el son.
- Les tendències sedentàries de les persones de més edat també augmenten els problemes del son. Mentre que la realització d’exercici, encara que només sigui caminar d’una forma adequada a l’edat i situació física de cadascú, sol proporcionar una clara millora.
- Els medicaments diürètics són també de vegades culpables dels desvetllaments. Una simple redistribució horària de la seva presa pot aportar resultats significatius.
- És important evitar aquelles causes modificables que poden provocar pertorbacions del son. Portar un estil de vida saludable és la millor manera d’evitar aquest trastorn en ancians.
El TRACTAMENT
Conèixer el problema que esta produint el trastorn és molt important per establir un correcte tractament, per tant l’elecció es farà sempre de forma totalment individualitzada.
- Un tractament prolongat pot produir dependència a l’hora d’agafar el son. Si hi ha cap causa o malaltia de base que ocasioni l’insomni, també haurà de ser diagnosticada i tractada de forma adequada.
- A l’hora d’abordar aquest problema, les plantes medicinals també produeixen resultats satisfactoris, ja que no alteren l’estructura del son.
Recordeu
- Els problemes d’insomni són habituals en les persones d’edat avançada.
- És important eliminar els factors que poden impedir el descans adequat abans d’instaurar un tractament.