En la societat d’avui en dia gairebé ningú no escapa de la utilització intensa de sistemes informàtics, tant en el vessant professional com en el privat. Això suposa un notable esforç ocular que, no només pot produir efectes molestos immediats, sinó també una afectació en la qualitat visual futura, que repercutirà en el rendiment laboral i en la qualitat de vida.
Poden sumar-s’hi moltes altres activitats com la televisió, els videojocs, el cinema, etc.
És contraproduent estar molta estona davant l’ORDINADOR?
El temps de permanència continuada davant de la pantalla d’un ordinador és un factor molt important, però també ho és com administrem aquest temps i les condicions en les quals es realitza l’activitat.
Visió borrosa, llagrimeig lleu, cert grau de fotofòbia, coïssor, enrogiment dels ulls, són algunes de les molèsties més freqüents associades a aquesta causa de fatiga ocular. Així com dolors oculars o mal de cap i, en alguns casos, sensació de nàusees o vertigen.
Quins altres FACTORS poden causar FATIGA OCULAR?
No tots els factors determinants de la fatiga ocular estan ocasionats per estar molt de temps davant de l’ordinador, sinó que hi ha altres factors d’índole endògena i exògena.
- Entre els factors endògens, es poden citar les possibles alteracions en l’òrgan de la vista, és a dir, la manca o inadequada correcció òptica. En aquest últim cas, si s’utilitzen lents correctores (especialment si són per llegir) és probable que calguin altres graduacions per treballar amb l’ordinador. Per a això es recomana visitar periòdicament l’especialista.
- Les causes exògenes del cansament visual són, entre d’altres, les que provenen generalment d’una disposició deficient dels perifèrics associats, especialment del monitor, la postura de l’usuari i l’entorn lluminós ambiental. El monitor ha d’estar col·locat a l’altura de la línia dels ulls o lleugerament per sota, però sempre situat davant de la vista. S’han d’evitar els reflexos a la pantalla, ja que l’enlluernament pot provocar un sobreesforç, i també les postures incorrectes per eludir aquests reflexos. Si s’utilitzen diversos punts d’informació alhora, han d’estar situats en llocs pròxims i d’accés còmode per evitar moviments bruscos i continus del cap o dels ulls.
Finalment, la llum que tingui la sala ha de ser com més uniforme millor. La llum natural és la més aconsellable, però, si no és possible, cal procurar un equilibri entre la llum ambiental i el llum de la pantalla.
CONSELLS
- Disposar d’una bona pantalla (mida, brillantor i nitidesa) i mantenir-la neta, usant-la a una distància i angle adequats.
- Parpellejar amb freqüència i descansar periòdicament la vista, intentant relaxar-la mirant a punts distants.