Darrera actualització: novembre 2021
Les estries són lesions cutànies que apareixen quan la pell perd la flexibilitat natural i no pot resistir estiraments importants. És un trastorn cutani molt comú en les dones, que es presenta en particular durant l’embaràs.
CAUSES I SÍMPTOMES
Quan la pell s’estira, es pot trencar l’estructura cutània i se n’alteren les fibres, llavors, es manifesten les estries. Per aquest motiu, les estries apareixen en moments de canvi de l’organisme, sobretot quan hi ha alteracions hormonals, com per ex. en l’adolescència, l’embaràs o la menopausa, així com grans canvis de pes o determinades malalties.
En les dones embarassades, les estries són conseqüència dels canvis hormonals que tenen lloc en el seu estat, i de l’extensió constant a què es veu sotmesa la pell d’aquestes zones, de forma que se n’arriben a produir alteracions en les estructures més profundes. Solen aparèixer entre el quart i el vuitè mes de gestació.
Un altre grup de risc el formen les noies adolescents, ja que també en aquest cas els canvis i trastorns hormonals afavoreixen la formació d’estries.
Les estries poden variar en funció del temps que fa que les tens, de la causa, de la part del cos on es troben i del tipus de pell. Normalment es troben a les parts del cos que més es distenen, com abdomen, natges, pits i, no tan sovint, cames i braços.
Generalment, en primer lloc, es formen marques allargades a la pell, unes línies gruixudes de color vermell fosc. Aquestes estries més vermelloses són les corresponents a alteracions recents, i també son les més fàcils de tractar. Més tard, es redueixen i adquireixen un to nacrat. En aquest punt és molt difícil de tractar tot i que no impossible.
La fluctuació del PES té a veure amb l’aparició d’ESTRIES?
Les variacions brusques de pes també poden provocar l’aparició d’estries. |
Aquestes es poden formar tant per augment com
- per disminució de pes,
- o bé motivades per determinades malalties (diabetis, hipertensió).
- Així mateix, corren un risc semblant les persones que fan exercicis violents, com els atletes i esportistes subjectes a entrenaments severs, els ballarins, etc.
La PREVENCIÓ com a TRACTAMENT
El tractament més idoni és la prevenció.
- Els tractaments preventius han d’actuar sobre la pell per posar-la en condicions de mantenir l’elasticitat per tal de resistir les agressions a què es veu sotmesa, tant de tipus hormonal com mecànic, i reforçar la producció de teixit evitant que es trenqui.
- Per aconseguir-ho és fonamental una correcta hidratació de la pell. Per tant és important beure molta aigua i evitar begudes amb gas o ensucrades que provoquin retenir líquids, i també apostar per cremes que nodreixin bé la dermis.
- Si el que necessites és eliminar o suavitzar les estries ja existents, els preparats són més específics i inclouen ingredients per millorar la cicatrització, regenerar les cèl·lules superficials i eliminar la seva aparença. En aquest sentit, amb l’administració del producte cal efectuar un massatge lleuger però prolongat, per tal d’afavorir la circulació a la zona i ajudar a fer que el producte actuï.
CONSELLS
- Sempre és recomanable mantenir una bona hidratació de la pell, però és fonamental en els períodes en què es preveu un estirament important, com en el cas de l’embaràs.
- El bronzejat no dissimula les estries, ja que aquestes no es pigmenten; fins i tot podem dir que el color queda realçat en comparació del de la resta de la pell.