Data d’actualització: octubre 2023
El safrà (Crocus sativus L)
Què és?
Considerada l’espècia més cara del món, el safrà (Crocus sativus L) des de temps remots ha estat utilitzat a la cuina com a condiment, en ritus religiosos i com a planta medicinal. Cultivada des d’orient a occident, hi ha referències de l’ús des de fa més de 3.500 anys.
S’especula sobre el seu origen i les illes gregues i Iran es disputen l’inici del conreu. Estès per la Xina, l’Índia, Orient Mitjà i Europa1, actualment, Iran, Grècia, Marroc, Índia, Espanya i Itàlia són els principals productors de safrà del món.
Com a espècia i com a planta medicinal s’usen els estigmes i els estils de la flor de Crocus sativus, el cultiu, la recol•lecció i la manipulació dels quals són molt delicats i d’aquí deriva el preu tan elevat que té.
Des de l’antiguitat, el safrà s’ha utilitzat a Pèrsia (Iran), Grècia, Egipte i l’Índia per les seves propietats medicinals, però a occident ha prevalgut per l’ús culinari sense que se n’hagin valorat fins fa relativament poc els usos medicinals. Actualment, fruit d’una intensa investigació, s’han publicat molts treballs que permeten valorar els possibles i versàtils usos medicinals d’aquesta planta.
Activitat
En les investigacions fetes els darrers vint anys, els carotenoides derivats del safrà, han mostrat diversos efectes entre els quals s’inclouen els antiinflamatoris, els antitumorals, els antioxidants, els ansiolítics i els de protecció neuronal i antineurodegenerativa.
Iran és el més gran productor mundial de safrà i gran part de la recerca clínica i farmacològica moderna s’ha dut a terme en diversos centres d’investigació iranians com les principals universitats i els hospitals. Les investigacions clíniques més importants s’han centrat en la malaltia d’Alzheimer, la depressió, la salut reproductiva, la salut ocular i la pèrdua de pes, entre altres.
Diversos treballs han mostrat que el nucli estructural de la crocina, la crocetina, té acció protectora contra el dany retinià i activitats neuroprotectores. També, el safranal ha evidenciat propietats antioxidants, anticonvulsives, antineoplàstiques i antidepressives i la picrocrocina, precursor del safranal, té efectes antioxidants.
Els resultats dels múltiples i variats estudis amb Crocus sativus, extractes i components, com crocina, crocetina i safranal, confirmen molts dels usos tradicionals de les regions on s’ha utilitzat amb finalitats medicinals i mostren utilitat en els efectes antioxidants, neuroprotectors, antidepressius i protectors ocular demostrats. No obstant això, serà necessari fer més assaigs clínics doble cec, aleatoritzats, controlats amb placebo a més població i de més durada, per corroborar aquests efectes i considerar-ne l’aplicabilitat.
El farmacèutic és sempre al teu costat
per resoldre les teves consultes i els teus dubtes
Més informació:
Què és la fitoteràpia?