La part més alta de la columna vertebral és la zona cervical, just al coll, i té set vèrtebres que són una cadena d’ossets que es numeren de C-1 a C-7. Es relacionen entre elles mitjançant articulacions, mantenint una distància gràcies als discos intervertebrals, amb una musculatura i uns lligaments que permeten el moviment. Aquestes vèrtebres són les més petites i mòbils de la columna, ja que aquesta part suporta els canvis més intensos i sobtats causats pel moviment del cap.
Parlem de dolor cervical o cervicàlgia per referir-nos al que es produeix a la part posterior del coll i pot irradiar cap als costats, amb un malestar a la nuca i una limitació del moviment normal del coll.
L’ESTRÈS pot ser CAUSA de DOLOR CERVICAL?
En la gent jove, les principals causes de dolor a les cervicals són
- els traumatismes,
- les contractures musculars
- i les postures inadequades mantingudes durant un temps, que sobrecarreguen la musculatura i activen els nervis del dolor.
- A més, l’estrès augmenta la rigidesa de la musculatura i dificulta la flexibilitat, i això pot provocar dolor.
Un exemple és l’estrebada cervical produïda per un traumatisme amb un estirament brusc i excessiu del coll, com passa a certs accidents de cotxe o a les caigudes violentes en la pràctica d’esports. Causa dolor local intens al coll, amb contractura muscular i limitació de la mobilitat. A més, pot anar acompanyada de vertigen o sensació d’inestabilitat.
Pel que fa al diagnòstic, la radiografia només serveix per descartar l’existència de fractures o luxacions a les vèrtebres cervicals.
El DOLOR CERVICAL en la GENT GRAN
En canvi, en la gent gran, el principal motiu de dolor es produeix per
- canvis degeneratius dels ossos, com l’artrosi.
L’ús dels collars cervicals, fora de les malalties traumàtiques, té com a missió combatre el dolor, mitjançant la relaxació de la musculatura.
El collar ha de combinar-se amb fisioteràpia i rehabilitació, i no se n’ha de fer un ús prolongat, per evitar possibles dependències que no farien més que complicar la recuperació.
RECOMANACIONS
- Cal anar amb compte amb els coixins cervicals. El mercat ofereix un mateix disseny per a tothom, i això no és correcte. Així doncs, caldria que cada coixí s’adaptés a la morfologia de cada persona.
- Altres recomanacions poden ser, a l’hora de conduir, a més de fer servir el cinturó de seguretat, procurar posar correctament el reposacaps, que ha d’estar inclinat cap endavant i amb la part superior situada a l’altura del límit superior del crani. El seient ha d’estar poc inclinat.
- El tractament de primera elecció per disminuir el dolor és el paracetamol, tot i que si no es millora es pot combinar amb l’ibuprofèn o algun altre antiinflamatori. Si hi ha espasme muscular, un relaxant pot ajudar a recuperar la mobilitat.
CONSELLS
- Eviti les males postures.
- No prengui medicaments pel seu compte, consulti amb el farmacèutic.
- Si el dolor de cervicals és persistent, consulti amb el metge.