Les calories ens aporten energia i el balanç energètic adequat és la clau per a un pes saludable.
La importància d’una alimentació correcta en totes les etapes de la vida i la seva transcendència en moltes malalties ha provocat un interès creixent per la nutrició.
I formen part del vocabulari de la nutrició paraules com calories, energia i balanç energètic.
Què és el BALANÇ ENERGÈTIC?
Quan mengem estem obtenint energia que després el nostre cos utilitzarà quan realitzem exercici físic, quan pensem, quan juguem, quan caminem…
El balanç energètic serà doncs, la relació entre el consum d’energia i la despesa energètica del nostre cos.
- Balanç energètic positiu: gastem la mateixa quantitat d’energia que consumim durant el dia.
- Balanç energètic negatiu: gastem més energia de la que consumim.
Existeixen certes situacions que exigeixen tenir un balanç energètic positiu com són l’embaràs, la lactància, la infància, l’adolescència o quan per algun patiment, malaltia o lesió hi ha una pèrdua de pes important.
GUIA d’EQUIVALÈNCIES: grams i calories
Equivalen a 100 calories…
VERDURES | 600 g. d’enciam 350 g. d’espinacs 460 g de tomàquets 220 g. de cebes 230 g. de pastanagues 115 g. de patates 570 g. d’espàrrecs 370 g. de coliflor 300 g. de remolatxa |
FRUITES | 200 g. de poma 100 g. de plàtan 200 g. de taronja 250 g. de mandarina 190 g. de pera 230 g. de gerds 200 g. de cireres 200 g. de prunes fresques 250 g. de maduixes |
CARNS | 80 g. de pollastre 37 g. de porc 65 g. de vedella 38 g. de gall dindi |
PEIXOS | 50 g. de sardines fresques 105 g. de truita 44 g. de salmó fresc 110 g. de llenguado 135 g. de gambetes o llagostins |
DOLÇOS O SUCRES |
25 g. de sucre blanc 26 g. de sucre sense refinar 30 g de mel 36 g. de melmelada 22 g. de cacau sense sucre 20 g. de xocolata |
BEGUDES ALCOHÒLIQUES |
154 g. de vi negre 165 g. de vi blanc 67 g. de vins dolços 85 g. de vi escumós 200 g. de cervesa |
Com puc aconseguir un bon BALANÇ ENERGÈTIC per a un PES SALUDABLE?
Una alimentació equilibrada, està determinada per la quantitat dels diferents grups d’aliments que consumim d’acord amb les condicions de cada persona i el seu entorn sociocultural i econòmic.
- L’alimentació diària ha de respectar l’ús dels aliments de proximitat i naturals i consumir aliments processats en la menor proporció possible. Cal que s’adeqüi als gustos i preferències personals i als hàbits familiars i culturals, sempre d’acord amb el nivell d’activitat física de cada individu. La moderació és el secret, cal consumir el que gasta el nostre organisme.
- Mantenir el balanç energètic disminueix el risc de malalties cròniques com ara l’obesitat, la diabetis, les malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer i l’envelliment prematur, entre d’altres.
- Una alimentació equilibrada que provingui de tots els grups d’aliments permetrà que les reserves de minerals i vitamines estiguin dins dels rangs adequats evitant així el risc de malalties relacionades amb el dèficit d’aquests, com l’anèmia o l’osteoporosi, entre d’altres.
- Els aliments no són bons o dolents. En tot cas serà l’ús que en fem el que serà correcte o no. Cal deixar de banda la idea de l’aliment bo, dolent o que engreixa. Així doncs parlarem d’hàbits alimentaris saludables.
- El coneixement del valor calòric i nutricional que proporcionen els aliments ens ajudarà a conèixer la quantitat que n’hem de menjar al dia, segons les necessitats orgàniques.
- Pecar per excés o per dèficit en el consum d’aliments no és adequat. La moderació d’acord a les necessitats individuals és l’èxit per tenir uns hàbits alimentaris saludables.
- Tenir una bona disciplina pel que fa als horaris i menjar sovint (cinc àpats al dia) ens ajudarà a controlar la gana i l’ansietat.
- És important pensar amb antelació els menús de tota la setmana per tal de reduir les improvisacions i la ingesta de menjar no necessari.
- L’esmorzar ha de ser l’àpat principal perquè trenca el dejuni i afavoreix el treball del dia.
- Hem de menjar a poc a poc, no lentament però tampoc a corre cuita; mastegant de forma adequada sense empassar-nos trossos massa grans per tal de millorar la digestió.
- Hem de gaudir del plaer de menjar i una bona manera de fer-ho és no distreure’ns realitzant altres activitats com llegir, escriure o mirar la televisió.
- Llegir les etiquetes dels aliments envasats ens ajudarà a ser conscients de l’aportació nutricional i d’energia per porció segons el balanç energètic.