L’ús de mètodes anticonceptius ha augmentat de forma considerable amb els anys. Hi destaquen els anticonceptius hormonals orals, uns medicaments que contenen les hormones sexuals femenines anomenades estrògens i progestàgens. També hi ha altres tipus d’anticonceptius d’aquestes característiques, com l’anell vaginal o el pegat transdèrmic femení.
Aquests anticonceptius contenen una combinació d’estrògen i progestàgen. Utilitzant-los s’aconsegueix impedir l’ovulació i establir un cicle regular de 28 dies. La dona pren la píndola normalment durant 21 dies consecutius; poden ser pastilles totes iguals o una sèrie de càpsules amb dosis diferents. Quan s’atura la ingesta, torna a aparèixer la menstruació. Les diferents dosificacions permeten que el metge pugui prescriure el preparat que més s’ajusta a les característiques de cada dona.
Altres mètodes ANTICONCEPTIUS
La combinació d’estrògen i progestàgen també es troba avui dia en forma de
- pegat transdèrmic
- i d’anell vaginal.
En aquests casos també es deixa sense aplicar durant una setmana el tractament, per permetre que arribi la menstruació.
Els anticonceptius tenen algún RISC per a la SALUT?
Algunes dones dubten de la utilització d’anticonceptius hormonals pels problemes que puguin representar per a la salut.
Els anticonceptius actuals estan preparats amb dosis molt baixes d’estrògens, i els riscos són negligibles per a la majoria de les dones.
- No obstant això, algunes dones amb problemes mèdics determinats (malalties hepàtiques, hipertensió…), o amb antecedents familiars d’aquests problemes, no és recomanable que els utilitzin.
- Així mateix, cal tenir en compte l’hàbit del tabaquisme, per les contraindicacions que pot comportar, com, per exemple, el risc de trombosi, que sembla que s’incrementa en dones fumadores quan augmenta l’edat.
CAL CONSULTAR prèviament al GINECÒLEG
Per això, cal consultar sempre amb el ginecòleg abans de començar a emprar anticonceptius hormonals.
- El facultatiu valorarà, a més de l’edat, els antecedents familiars de malalties cardiovasculars, diabetis o hipertensió.
- Així mateix, tindrà en compte el consum de tabac i alcohol, així com la presa d’altres medicaments, que poden fer disminuir l’eficàcia dels anticonceptius.
- També és possible una situació inversa, és a dir, que els anticonceptius afectin la dosi necessària d’altres fàrmacs. Així, en el cas de pacients diabètiques que comencin un tractament amb anticonceptius, ben segur que caldrà un ajustament en la dosi d’insulina que s’administra.
ALTRES consells
- Els anticonceptius orals són efectius si no s’oblida que cal un consum diari.
- Es recomanen revisions ginecològiques anuals.
- Alguns medicaments poden interaccionar amb d’altres, i això pot restar-los eficàcia.
- Consulti amb el metge o farmacèutic.