Sota la denominació de síndrome premenstrual s’agrupen el conjunt de símptomes que apareixen alguns dies abans de la regla i que desapareixen quan aquesta es presenta o una mica després.
QUINS en són els SÍMPTOMES?
Es coneixen més d’un centenar de símptomes associats a la síndrome. Des d’ansietat, depressió, irritabilitat, més emotivitat o canvis d’humor, fins a símptomes en l’àmbit físic, com molèsties i distensió abdominal, tensió mamària, restrenyiment, mal de cap, insomni o retenció de líquids, que també es pot manifestar a les cames, ocasionant pesadesa i fins i tot augment de pes.
Tot i que es podria dir que el 90% de les dones, en un moment o un altre, han presentat algun dels símptomes, són entre un 2 i un 5% les que realment els presenten de manera que interfereixen en les activitats habituals.
La síndrome premenstrual està relacionada amb les variacions hormonals que es produeixen mensualment en la dona; algunes malalties cròniques com la migranya o els dolors articulars es poden manifestar més aquests dies.
Les característiques varien d’una dona a una altra, però també d’un període de la vida a un altre en una mateixa dona. La intensitat i freqüència d’aparició dels múltiples símptomes implicats és variable, però moltes dones coneixen força bé les seves pròpies manifestacions, que es converteixen en previsibles.
TRACTAMENT
- Perquè resulti eficaç, el tractament s’ha d’individualitzar totalment en relació amb les manifestacions que es presentin.
- Solen ser efectius els medicaments inhibidors de prostaglandina com, per exemple, ibuprofèn.
- També les plantes medicinals permeten moltes vegades obtenir bons resultats en el maneig de la síndrome premenstrual.
Algunes RECOMANACIONS
Hi ha una sèrie de mesures generals que poden ajudar a disminuir la intensitat de la manifestació. Per exemple,
- l’adopció d’un règim pobre en sal permet evitar la retenció de líquids i la inflamació, a més de beure molta aigua per facilitar-ne l’eliminació.
- D’altra banda, és recomanable evitar els excitants com ara cafè, te o alcohol, sobretot si es presenta tendència a la irritabilitat o l’ansietat.
- L’exercici físic també ajuda a minimitzar alguns símptomes, ja que incrementa la circulació de la sang, enforteix els músculs i ajuda en la disminució dels dolors abdominals. De fet, una activitat adequada a l’edat de cada dona també ajuda a reduir l’estrès i millora la depressió, ja que es produeix més quantitat d’endorfines, que són substàncies amb propietats euforitzants.
Alguns CONSELLS
- Algunes mesures higienicodietètiques poden ajudar a limitar les manifestacions desagradables del cicle menstrual.
- Encara que és un trastorn molt habitual, si els símptomes són intensos cal anar al ginecòleg per descartar altres malalties.