El mareig és el resultat d’una sèrie de trastorns neurovegetatius.
Podríem dir que l’equilibri es veu amenaçat quan les acceleracions, les corbes o les aturades sobtades activen els nostres receptors laberíntics cinegètics, que reben senyals contradictoris de diferents centres sensorials. El resultat és aquella estranya sensació que definim com a mareig.
El nom clínic d’aquest trastorn és “cinetosi“, que correspon a qualsevol trastorn produït pel moviment.
Cal destacar que en aquest trastorn hi ha un important component personal, que fa que cada persona sigui particularment sensible o resistent a l’estímul creat pel moviment.
Els SÍMPTOMES
Abans de produir-se el vòmit, hi ha una sèrie de símptomes que són la resposta fisiològica del mareig:
- Pal·lidesa
- Sudoració freda
- Sensació de moviment dels objectes
- Alteracions del moviment corporal (sense coordinació motora)
- Sialorrea (excés de saliva)
- Nàusees
Què podem fer si tenim ganes de VOMITAR?
L’origen del símptoma del vòmit és complex. Hi intervenen els impulsos del tracte intestinal, del laberint de l’oïda, de la zona quimioreceptora i del sistema límbic cerebral. També pot ser la resposta fisiològica a una intoxicació, una malaltia, un problema d’equilibri, un tractament farmacològic, l’ansietat o la por.
Quan apareix, és difícil reconduir la situació, per tant val més tranquil·litzar-se, evitar el moviment, procurar airejar-se i abstenir-se de menjar o beure durant un període prudent de temps. S’ha d’iniciar la ingestió d’aliments de mica en mica, començant per petites quantitats d’aigua.
TAULA DEL MAREIG
Com podem PREVENIR el mareig?
El tractament per evitar el mareig ha de ser bàsicament preventiu, perquè quan arriba el vòmit, és difícil reconduir la situació.
Per tant, és convenient tenir en compte instruccions com les següents:
- Col·locar-se en llocs de poc moviment: al cotxe, al lloc del copilot; a l’autocar, cap endavant; al vaixell, al mig; a l’avió, entre les ales.
- Adoptar, si és possible, la posició de “decúbit supí” (boca per amunt, i apujant les cames), o recolzat i amb el cap fix.
- No llegir
- Mantenir la vista en un angle de 45º per damunt de l’horitzó. Buscar punts de referència llunyans i sense fixar-se en objectes pròxims: al cotxe, al tren o a l’autocar, obrir lleugerament la finestra; al vaixell, sortir a la coberta.
- Evitar la calor
- No menjar ni beure en excés durant les hores prèvies al viatge. Si es tracta d’un viatge llarg en cotxe o en autocar, aprofitar les pauses, caminar, airejar-se i prendre petites quantitats de menjar i de beguda cada cert temps.
- Estimular l’atenció dels nens, fent-los seure en una posició elevada en seients adequats i/o mantenint-los distrets amb jocs (però millor sense fixar la vista en objectes petits: jocs de paraules, etc.)
- En cas d’embaràs, respectar totalment les mesures preventives; no es poden prendre medicaments contra el mareig.
Propostes ALTERNATIVES als fàrmacs
Si les mesures preventives no donen resultat, i per la causa que sigui no es poden prendre medicaments, hi ha una sèrie de productes alternatius que es poden considerar. Alguns exemples:
- Emetrol: solució de fructosa, glucosa i àcid fosfòric. Sembla que el producte redueix el to de la musculatura i retarda el buidat de l’estómac. No s’han trobat evidències de la seva eficàcia. Indicat per a conductors perquè no produeix somnolència.
- Gingebre: (Zingiber officinale). No es coneix el seu mecanisme d’acció, però podria pensar-se que el gingebre actua al tracte intestinal en comptes de fer-ho en el sistema vestibular o el centre del vòmit. No causa somnolència.
- Polseres pressores: apliquen pressió en un punt de la part interna del canell, que correspon a un punt d’acupuntura. No hi ha evidències de la seva eficàcia, però es pot considerar indicat per a embarassades i conductors.
RECORDI
Abans de viatjar…
- No menjar ni beure abundantment.
- Calcular la durada del viatge; en cotxe, per planificar aturades.
- Evitar la lectura.
- Adoptar una postura correcta en el seient.
- Fixar la vista en un punt allunyat de l’horitzó.
- Procurar una bona ventilació.
- Evitar la calor.
- Anar amb compte amb els aliats del mareig: els sorolls, el fred i la fatiga.