El mal de coll és una molèstia, dolor o picor a la gola que, sovint, provoca que la deglució sigui dolorosa. Es produeix quan s’irrita o inflama la gorja o els teixits que la rodegen. Pot ser el símptoma de diverses malalties com la faringitis, la laringitis i l’amigdalitis.
El mal de coll és més comú en els infants, tot i que es pot patir a qualsevol edat. És contagiós i, sovint, és més agut al matí i va millorant a mesura que avança el dia.
Les CAUSES
El mal de coll pot produir-se per una infecció vírica, bacteriana o per motius no infecciosos. Així doncs, les causes poden ser molt diverses:
- Constipat comú.
- Grip.
- Mononucleosi infecciosa o ‘malaltia del petó’.
- Amigdalitis estreptocòccica.
- Respirar per la boca (en, aquest cas, és corrent que després de dormir una persona s’aixequi amb mal de coll i sequedat).
- Degoteig nassal posterior (sovint es produeix quan s’està iniciant un constipat).
- Menjar o beure alguna cosa excessivament calenta.
- Algunes operacions i intubacions
- Fumar.
- Seguiment de tractaments que comprometen el sistema immune.
- Com a conseqüència d’una altra malaltia.
Alguns virus poden produir butllofes a la boca i a la gorja i, alguns bacteris, l’aparició de pus. En aquests casos, el mal es pot estendre cap a les orelles. Moltes vegades, el mal de coll conseqüència d’haver dormit amb la boca oberta, desapareix quan es beu.
Què PUC FER si tinc mal de coll?
El mal de coll acostuma a desaparèixer ràpid i no fan falta tractaments. Ara bé, hi ha remeis que ajuden a suavitzar-ne les molèsties:
- Ingerir líquids calents barrejats amb mel.
- Fer gàrgares diverses vegades al dia amb aigua tèbia i sal o bicarbonat.
- Llepar caramels durs (refresquen i ajuden a segregar saliva). No és aconsellable oferir pastilles ni caramels a nens i nenes petits degut al risc d’asfíxia.
- Fer servir un vaporitzador o humidificador fred (sobretot, en aquells casos que el mal de coll sigui produït per respirar amb la boca oberta).
- El farmacèutic l’aconsellarà sobre remeis i medicaments que ajuden a calmar el dolor i les molèsties.
En contra del que pot semblar per tradició, les gàrgares de llimona no són el remei més adequat en els casos de mal de coll. Si hi ha una irritació, l’àcid d’aquesta fruita encendrà encara més la zona afectada.
QUAN he d’anar al METGE?
S’aconsella consultar amb un metge per evitar complicacions quan:
- Fa més de tres dies que es té mal de coll.
- Va acompanyat de febre superior als 38,3ºC.
- Es presenten plaques de pus a la part posterior de la gola.
- Es pateix molt a l’hora d’empassar.
- Els ganglis limfàtics estan inflamats o molt sensibles.
- Baveig excessiu en bebès.