La llet materna és el millor aliment per al nodrissó.
No obstant això, hi ha casos en què per circumstàncies diverses la lactància materna no és possible o és insuficient, i cal recórrer a la lactància artificial.
Quines fórmules infantils hi ha de LLET ADAPTADA?
Són conegudes popularment com a llets artificials o llets adaptades.
Quan, pels motius que sigui, la lactància materna no és possible, cal fer ús de les fórmules infantils. Hi ha diferents fórmules i diferents etapes per a cada una.
- Fórmula d’inici o 1: elaborada per cobrir les necessitats del nodrissó des del naixement fins als 4 o 6 mesos.
- Fórmula de continuació o 2: llet que es dóna des dels 4 o 6 mesos fins a l’any o més, podent arribar als 36 mesos. En aquest temps és necessari anar introduint, de mica en mica, altres aliments. (veure alimentació complementària)
- Llet de creixement o junior: llet que es pot donar des del primer any fins als 3 anys. És intermèdia entre la de continuació i la de vaca.
La composició de totes les fórmules (llets) del mercat és semblant però no igual.
- Les fórmules especials que es preparen per cobrir necessitats especials i concretes com els prematurs, o els nadons amb un pes baix, en casos d’al·lèrgies, intoleràncies, diarrees, reflux…
Les fórmules especials són per a situacions especials i no per a nadons especials. |
Com es prepara un biberó?
Preparar un biberó exigeix un ordre:
- Rentar-se les mans amb aigua i sabó.
- Esterilitzar el biberó, la tetina i els accessoris. Es poden esterilitzar utilitzant els productes adients en forma de pastilles o de líquid, o bullint-los durant 10 minuts.
- Bullir l’aigua. El temps no ha de ser superior a 10 minuts. Si es fa servir el microones, cal anar amb compte amb la temperatura!, pot ser massa calenta. S’ha d’esperar que estigui tèbia per afegir-hi la llet en pols, per no destruir algunes de les vitamines.
- Si l’aigua de l’aixeta és molt rica en sals, és recomanable utilitzar aigua embotellada. El seu pediatre o farmacèutic l’aconsellaran.
- Preparar el biberó seguint les indicacions del laboratori fabricant: una mesura rasa per 30 ml d’aigua. Modificar la quantitat disminuint-la pot donar lloc a desnutrició, i augmentar aquesta proporció pot ser perjudicial per a la salut del nodrissó, els problemes poden anar des d’una deshidratació a alteracions renals.
- Seguir la pauta del pediatre pel que fa a quantitat i freqüència.
- Preparar el biberó immediatament abans de donar-lo. Si es fa amb anticipació, no s’ha de mantenir calent gaire estona. No s’han de conservar les restes de llet d’una presa per a una altra. La temperatura ha de ser de 37ºC, provar-la amb el revers del canell. Ep!! Si s’escalfa amb el microones, sacsejar-lo i tastar-lo abans de donar-lo.
- Quan es dóna el biberó, s’ha de mantenir en la inclinació necessària perquè la tetina estigui sempre plena de llet i així evitar la ingestió d’aire.
- Per comprovar si el forat de la tetina és l’adequat, s’ha de posar el biberó cap per avall i observar com surt un raig de llet seguit d’un gota a gota constant.
Dubtes sobre la LACTÀNCIA ARTIFICIAL
La lactància artificial tampoc no és una ciència exacta, i sovint es poden plantejar dubtes en forma de preguntes com les següents:
- Quanta llet es necessita diàriament?
Depèn, cada nen representa un cas particular, per això el pediatre indicarà la quantitat necessària sobre la base del seu pes, naturalesa i constitució. La quantitat va augmentant amb l’edat. De tota manera, no cal amoïnar-se ni forçar el bebè si no s’acaba algun biberó. - Cada quant s’ha de donar el biberó?
Tot i que la llet artificial costa més de pair que la llet materna, és normal que els primers dies el bebè tingui gana cada 2 o 3 hores. A mesura que passi el temps, és més fàcil establir un horari regular, que també caldrà que sigui flexible. Tot i així, durant el dia no és convenient espaiar els biberons més de 4 hores. Encara que a la nit pugui aguantar 6 h. - Quan s’ha d’augmentar la quantitat de llet?
El pediatre és qui ha d’establir les quantitats i la freqüència dels biberons, però sempre s’hauran de tenir en compte les necessitats de la criatura. A mesura que disminueix el nombre de preses, n’augmenta la quantitat. - Què passa si el nen no es pren la quantitat que s’indica a l’envàs?
Les quantitats que indica l’envàs són només orientatives, és el pediatre qui fixa la quantitat adequada per a cada bebè, que depèn més del pes que de l’edat. - Com es pot evitar que s’acabi el biberó massa de pressa?
El bebè ha de fer un esforç per xuclar amb el biberó semblant al del pit, per això és aconsellable que els forats del biberó no siguin massa grossos.
Quan s’ha de començar l’alimentació complementària?
L’alimentació complementària no s’ha de començar abans dels 4 mesos ni tampoc més tard dels 6 mesos.
La introducció de nous aliments es farà de manera gradual i progressiva, perquè la criatura s’hi vagi acostumant.
Aquesta podria ser una possible successió dels aliments a partir del quart mes:
- cereals sense gluten,
- fruites i verdures,
- pollastre,
- cereals amb gluten,
- carn magra,
- peix bullit,
- rovell d’ou,
- llegums,
- ou sencer cuit,
- iogurt,
- formatge fresc
- i un mínim de 500 ml de llet de continuació al dia
Cal tenir en compte que el fet d’introduir uns aliments abans que d’altres depèn molt dels costums de la família, de la zona, de les recomanacions del pediatre,…
- Farines: Les necessitats energètiques del nodrissó augmenten a partir del quart mes, i comencen a introduir-se les farinetes.
Inicialment, les primeres farinetes que s’utilitzen són les farines de cereals sense gluten. Solen contenir blat de moro, soja, arròs i tapioca.
La preparació de la farineta es fa amb la fórmula de continuació.
El gluten es troba als cereals: blat, civada, ordi i sègol.
A partir del 6è-8è mes es donen farinetes amb gluten.
Les farinetes s’acostumen a donar en la última presa, perquè atipen més i el bebè aguanta més hores (dorm més). - Potets: Existeixen diferents potets per a diferents edats amb textures diferents, preparats amb fruites, verdures, carn i peix…, cuits i al buit. Un cop obert el pot s’ha de consumir immediatament o conservar-lo a la nevera un màxim de 48 hores.
En escalfar-lo (sense tapa) al microones, cal remenar-lo abans de donar-lo, ja que l’escalfor no es reparteix de manera homogènia, i comprovar-ne la temperatura.
L’alimentació ha de ser un plaer, una activitat agradable per al nodrissó, i per això cal cuidar-ne l’aprenentatge. |
+ Informació d’interès. Entrevista a Ma. José Alonso, vocal de Plantes Medicinals del COFB