Darrera actualització: juliol del 2022
Els prebiòtics són l’aliment preferit pel creixement dels bacteris beneficiosos que viuen als intestins i es troben de manera natural a alguns aliments o bé són de síntesi química.
Només alguns tipus de fibra són prebiòtiques
No tota la fibra dels aliments d’origen vegetal té propietats prebiòtiques. I si et preguntes si cal prendre prebiòtics quan la teva alimentació ja conté fruites, verdures, llegums i fruits secs, la resposta és que depèn dels aliments que mengis habitualment.
Alguns aliments com la carxofa, els espàrrecs, la xicoira (alternativa al cafè) i els plàtans contenen fibres prebiòtiques però a dosis baixes. Mentre que la quantitat mínima de prebiòtic que cal assegurar per afavorir el creixement dels bacteris beneficiosos de l’intestí és de 2,5 grams.
Per estar sa és suficient en menjar les 5 racions diàries recomanades de fruita i verdura, però per obtenir un benefici concret per a la salut cal prendre la dosi correcta del prebiòtic que recomanen les guies clíniques.
Si a la teva alimentació no inclous de manera habitual aliments amb prebiòtics, per augmentar-ne el seu consum pots incloure aliments enriquits amb prebiòtics o complements alimentosos amb prebiòtics.
Com puc saber si un aliment o un complement alimentós és una font de prebiòtics?
Busca les següents paraules a la seva etiqueta: galactooligosacàrids (GOS), fructooligosacàrids (FOS), oligofructosa, fibra de xicòria i inulina.
Si és el primer cop que prens prebiòtics és millor que els incorporis gradualment per evitar que et generin gasos.
Els aliments són molt més que els nutrients per separat!
Una novetat en el camp dels prebiòtics és que, més enllà de la fibra, hi ha altres components habituals dels aliments com els àcids grassos omega-3, els polifenols i les fibres insolubles com el midó resistent que s’ha vist que tenen propietats prebiòtiques i això contribuiria a explicar el seu efecte sinèrgic quan s’administren juntament amb les fibres prebiòtiques.
I com et poden ajudar els prebiòtics?
Els seus beneficis inclouen la regulació del trànsit intestinal, la millora dels nivells sanguinis de colesterol, triglicèrids i glucosa, l’augment de la sacietat i l’atenuació de la resposta inflamatòria de les al·lèrgies, entre d’altres.
Més informació a:
Aliments fermentats, probiòtics, prebiòtics i un nouvingut: què diu la ciència?