Un gran nombre de dones coneixen els diferents sistemes de contracepció: preservatius, dispositius intrauterins, productes espermicides, anticonceptius hormonals, encara que la seva elecció s’hauria de fer prèvia visita al ginecòleg, que serà qui indiqui a cada dona el que resulta més adequat tenint en compte les seves preferències i les seves característiques físiques particulars: edat, hàbits, estat previ de salut, etc.
Un dels sistemes més utilitzats són els anticonceptius hormonals, sobretot en forma de comprimits (“la píndola”).
Avui dia, però, també hi ha altres presentacions: pegats, anells vaginals, injectables o implants. Tots ells es componen de l’associació d’un estrogen i un progestagen. Són un grup de medicaments segurs, però com a medicaments també presenten efectes secundaris, interaccions i contraindicacions.
EFECTES SECUNDARIS dels ANTICONCEPTIUS HORMONALS
Els efectes secundaris més habituals dels anticonceptius hormonals són nàusees, vòmits, retenció de líquids, augment de pes i cefalees.
Però els més importants són els que es presenten al llarg del temps, encara que siguin molt menys freqüents: augment de la tensió arterial i augment del tromboembolisme.
Relació entre el TABAC i els ANTICONCEPTIUS
El tabac és una droga que provoca un augment significatiu del risc de moltes malalties: càncer, malaltia pulmonar obstructiva crònica (bronquitis del fumador) i malalties cardiovasculars (infart de miocardi, angina de pit, etc.).
Però el tabac també pot provocar disminució del colesterol HDL, augment de la freqüència cardíaca i de la tensió arterial, augment de l’agregació plaquetària que pot conduir a la formació de trombes i alterar la coagulació. A més, en la dona, disminueix la fertilitat per augment de la motilitat i de les infeccions ginecològiques, augmenta el risc d’avortament espontani, provoca baix pes dels nadons i avança la menopausa.
Així doncs, tota dona fumadora que pren anticonceptius hormonals té més risc de patir problemes cardiovasculars, ja sigui hipertensió, hipercolesterolèmia, tromboembolisme, angina de pit o infart, ja que se sumen i potencien els efectes negatius de tots dos productes.
Fins a tal punt és així que els anticonceptius hormonals estan totalment contraindicats en fumadores majors de 35 anys.
CONSELLS i INDICACIONS
- L’elecció d’un sistema de contracepció s’hauria de fer prèvia visita al ginecòleg.
- Els anticonceptius hormonals poden sumar els seus efectes negatius als del tabac i provocar problemes cardiovasculars. Per això estan totalment contraindicats en fumadores de 35 a 40 anys.
- El més recomanable és deixar de fumar com més aviat millor.